Pinchas Goldschmidt rabbi, az ortodox Európai Rabbik Konferenciájának elnöke Jeruzsálemben van, hogy a szervezet Németországba településének tapasztalatairól beszéljen.

Az Arutz-nak elmondta, hogy az új székhelyen szemináriumokat és konferenciákat is tartanak a több mint 800 európai rabbi és feleségeik számára, valamint a közösségi vezetőkkel való találkozóknak is otthont adnak.

„Új kezdet előtt állunk a rabbinikus munkát illetően”

– hangsúlyozta Goldschmidt rabbi.

A rabbik mai európai szerepét magyarázva megemlítette, hogy többről van szó, mint a vallási kérdések megválaszolásáról, hiszen a közösségi vezetői szerepet is vállalják, különösen azokban a kisebb közösségekben, ahol nincsenek zsidó hitközségi elnökök vagy szakemberek. A rabbi szerint az európai zsidó közösségek számára a kihívás kettős: az asszimiláció és a terrortámadásoktól való félelem. Eközben azonban izraeliek ezrei jönnek Európába élni és tanulni.

„Sok izraeli, különösen a világiak, amíg Izraelben voltak, nem kötődtek egy izraeli zsidó közösséghez. Ha azonban valaki Izraelen kívül él, akkor aktívan zsidónak kell lennie ahhoz, hogy zsidó maradjon. Ez egy kihívás, hogy bevonjuk és bekapcsoljuk mindazokat a zsidókat, akik Izraelből jöttek”

– fejtette ki Pinchas Goldschmidt.

„Sorsunk és hitünk is kötődik ahhoz, ami Izraelben történik. Ha megnézzük a statisztikákat, abban a pillanatban, amikor Izraelben romlik a biztonsági helyzet, egyre több antiszemita támadás történik Európában, így Franciaországban és Belgiumban is. Tehát kötődünk ahhoz, ami Izraelben történik, és nagyon szeretnénk, ha az izraeli vezetők ezt tudnák, és figyelembe vennék a döntések meghozatalakor”

– nyilatkozta a rabbi.

Beszélt arról is, hogy idén Párizsban két új közösségi központot nyitottak meg, miközben mások arról szoktak mostanában Franciaország kapcsán beszélni, hogy „az utolsó zsidó ne felejtse el lekapcsolni a villanyt”.

 

Megszakítás