Két arab színész izraeli zászlót ábrázoló felsőben sétálgatott Gázai utcáin. Éppen csak túlélték.

A Gaza TV munkatársai kandi kamerás műsorukban arra voltak kíváncsiak, hogy miként reagálnának a város lakosai, ha izraeli járókelőkbe botlanának az utcán. Két arab színész térképpel a kezében, angolul és arabul rosszul beszélve próbált útbaigazítást kapni a gázaiaktól. Polóik hátán izraeli zászló volt látható.

A két “izraeli” megjelenése elég gyorsan kiváltotta a helyi lakosok haragját, és többen ütlegelni kezdték őket. A felvételt a műsor szerkesztői azzal tették még élvezetesebbé, hogy előre felvett nevetést kevertek az erőszakos jelenetek alá. A jelenetet a városban több helyszínen megismételték. Valahányszor a színészek veszélyben érezték az életüket, elkezdték kiabálni: “Ez egy rejtett kamera!”, mire a stáb tagjai a segítségükre siettek, és kimentették őket a lincselésre készülő tömegből.

 Ez egy kandi kamera! Mondom! Kandikamera!

Ez egy kandi kamera! Mondom! Kandikamera!
Időnként előfordult, hogy verés helyett csupán vitába keveredtek a megszólított emberekkel. A színészek ekkor arra próbálták rávenni beszélgetőpartnerüket, hogy költözzenek Izraelbe, mert “Izrael egy igazi szuperhatalom”.

Az is előfordult, hogy a megszólított járókelő folyékony héberre váltott, ami kellemetlen helyzetbe hozta az izraelit játszó színészt, aki csupán néhány szót beszél ezen a nyelven. Az egyik jelenetben például az “izraeli” nőnemben kérdezte meg hogylétéről a vele szóba elegyedő férfit, aki nem jött zavarba, és az Izraelben megszokott “Báruch Hásem!”, azaz “Hála Istennek!” fordulattal válaszolt.

Megpofozlak! - Nem, nem, várjon!
Megpofozlak! – Nem, nem, várjon!
Amellett, hogy az izraelit játszó színészek megjelenése a legtöbbször erőszakos reakciókat váltott ki, különösen a fiatalabb járókelőkből, az is világossá vált, hogy a gázai társadalom saját identitását és önképét jelentősen meghatározza a zsidó államhoz való viszonya. Az a tény, hogy a műsor készítői képesek voltak humorral nyúlni ehhez a nagy feszültséget kiváltó témához, azt is bizonyítja, hogy sokkal több lapul a felszín alatt, mint a puszta gyűlölet, és sok gázai – különösen az idősebbek – örülnének, időnként hallhatnának héber szót a városuk utcáin, mert az izraeli fennhatóság idejében sokkal magasabb volt az életszínvonal.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Forrás: Jewish Press