Ha valaki végigsétál a legfontosabb kóser élelmiszeripari kiállításon, a Kosherfesten, melyet a New Jersey állambeli Secaucusban tartottak, úgy érezheti magát, mintha egy zsinagóga különlegesen gazdag kidusán venne részt.

Elképzelhetetlenül sokféle ételt kínáltak, a palacsintától kezdve a hotdogon át a különféle táplálékkiegészítőkig. Az érdeklődés hatalmas volt, alig lehetett megmozdulni a tömegben. A látogatók többsége üzleti célból érkezett, különböző élelmiszeripari cégek, közkonyhák és üzletláncok képviseletében, de voltak olyanok is, akik pusztán meg akarták kóstolni a kóser újdonságokat.

Számos érdekes, új termék jelent meg a piacon, ezekből válogattunk ki néhányat:

  1. Galamb

Képzeljen el egy igen kisméretű csirkét. Az alsócomb nagyjából kisujj méretű, s alig van hús a csonton. Ez a galamb. Tulajdonképpen nem rossz: a hús krémes állagú, íze valahol a csirkecomb és a máj között helyezkedik el. A galambokat a New York-i Pelleh Poultry nevű cég kínálja, mely eddig is olyan különlegességeket árusított, mint a zúza vagy a csirkeláb. Ezen kívül vágnak különleges baromfifajtákat és a megszokott kacsát ás pulykát is.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy milyen alkalomhoz illik egy galambfogás? “Ez nem olyasmi, amely a mindennapok étke lesz.” – ismerte el a cég igazgatója, Eliezer Franklin. “Ha valaki hajlandó elég időt szánni rá, akkor igazán különleges fogásokat készíthet belőle. Én általában kicsontozom, a melleket ecetben pácolom és előételként szolgálom fel.” – tette hozzá. A cég további újdonságai közé tartozik az olvasztott kacsazsír, a kacsaszalonna és a kacsafelvágott.

  1. Nitrátmentes élelmiszerek

Nagy változásokat jelentett be az Empire Kosher, az USA legnagyobb kóser húskombinátja, melyet egy organikus élelmiszereket gyártó cég vásárolt fel. Megváltozik a gyár logója és a termékek csomagolása, de ami igazán fontos, hogy ezentúl teljesen nitrátmentesek lesznek felvágottjaik. Az általánosan elterjedt tartósítószert újabb kutatások rákkeltőnek tartják, ezért döntöttek a vegyianyag mellőzése mellett. Továbbá a termékeik előállításához levágott állatok ezentúl nem kapnak majd antibiotikumos injekciókat sem. A tartósítást nagynyomású pasztörizálással végzik majd, mely 60-90 napos szavatossági időt biztosít a termékeknek. Környezetvédelmi megfontolásokból áttérnek a vákuumfóliás csomagolásra, mellyel nagy mennyiségű nyersanyagot takarítanak meg.

  1. Új szereplő a peszáchi piacon

Tavaly peszáchig a Kedem cég szőlőlevei uralták a kóser üzletek polcait. Ebben az évben azonban új versenytárs érkezik: a nem-kóser szőlőlépiacon első helyen álló Welch’s cég a Manischewitz borászattal összefogva piacra dobja a peszáchra kóser termékeit, melyet az Orthodox Union (OU) rabbijai hitelesítenek. David Sugarman, a Manischewitz cég igazgatója nagy sikerre számít, mert “a Welch’s féle szőlőlevek eddig is kiváló minőségükről voltak híresek, nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot és árban is versenyképesek lesznek”.

  1. Csirkeleves ízű burgonyachips

A csirkeleves különleges helyet foglal el a zsidó gasztronómiában. Egyszerre az ünnepi lakomák egyik fontos szereplője és minden nyavalyára gyógyírt hozó orvosság. Ezentúl ropogtatni is lehet majd, hála a brit Ten Acre cég csirkeleves ízesítésű chipsének. Ezen kívül marhaszegy ízű burgonyaszirmokat is piacra dobnak. Természetesen mindkét termék párve, azaz sem húsos, sem tejes összetevőket nem tartalmaz. A cég többi, hagyományos ízű terméke (sajtos, hagymás, indiai, chilis) és az újabbak is OU kósersági igazolást kaptak.

  1. Konzerv csirke

“Tizenöt évvel ezelőtt megfigyeltem, hogy az emberek milyen sok tonhalas szendvicset esznek. Ha valaki azonban csirkés szendvicsre vágyott, arra bizony sok munka várt.” – mondta David Levine, a californiai Choice Yield cég igazgatója, akik Noah’s Kosher Kitchen márkanévvel ellátott konzerv csirekhússal léptek a piacra. “Úgy gondolom, ezt rendkívül kényelmes lesz használni” – tette hozzá. Mégis, mikor lehet praktikus az új termék? “Utazás, kirándulás, piknik alkalmával, vagy iskolák számára. Ezen kívül mindig lesz otthon fogyasztásra kész csirke és még a hűtőszekrényben sem foglal helyet. Ráadásul peszáchra is kóser.” – mondta Levine.

  1. Kóser szalonna

Bár éppen hadjárat folyik a szalonna fogyasztása ellen, a zsidók mindig is vágytak arra, hogy megkóstolhassák e tiltott eledelt. Bár eddig is voltak szalonnaízű termékek, általában szójából, de ezek meg sem közelítik a valódi ízt. Most azonban megérkezett a kóser húsból készült szalonna, mely mind kinézetében, mind ízvilágában megtévesztésig hasonlít az igazi, tréfli csemegére. “A kacsahúsból készült szalonna zsíros, kisütve pedig ropogós, mint a sertéből készült társa” – mondta el a gyártó cég, a már említett Pelle Poulrty vezetője.

Készül álszalonna marhahúsból is. Egy brooklyni cég, a Jack’s Gourmet igazgatója, Jack Silberstein elmagyarázta termékük készítési módját: a kóser marhahúst kiszárítjuk, érleljük és sózzuk. Így ugyan olyan textúrát kapunk, mintha disznóhúst használnánk. A termékünk a Facon nevet viseli és régóta rendkívül népszerű, hiszen éppen olyan íze van, mint a sertésszalonnának. “Azt firtató kérdésünkre, hogy mitől ennyire biztos termékük ízhűségében, zavartan mosolyogva így válaszolt: “Hát, nem voltam mindig kóser…”

 

Forrás: JTA