Hanuka hetedik napján, a New York állambeli Monseyben, ottani idő szerint szombat késő este egy álarcos késelő tört be Chájim L. Rottenberg chaszid rabbi otthonába. A házba, ahol mintegy száz ember, a rabbi családtagjai és hívei éppen meggyújtották az olajmécseseket, hidegvérrel sétált be az afroamerikai támadó, majd előrántott egy machetét és eszement ámokfutásba kezdett, amely so­rán öt embert súlyosan megse­besített – imádkozzunk a sérültek mielőbbi teljes felépüléséért. Héber neveik: Joszef ben Perel, Chájim ben Vittel, Slomó ben Vittel, Náftáli Cvi ben Gila és Náchmán ben Elka.

Az elkövetőt néhány órával a késelés után elfogták. Ez az antiszemita támadás a nyolcadik (!) volt a múlt héten csak New York államban. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az esetet rémségesnek nevezte és az antiszemita sorozat mielőbbi megállítására kérte fel az embereket.

A támadások másnapján, az Iowa államban található Des Moines-ben a zsidó származású Bernie Sanders kongresszusi képviselő elfogadta az ottani Chábád rabbi, Yossi Jacobson meghívását, hogy meggyújtsa a köztéri hanukiát. Sanders képviselő, aki hivatalos minőségében csak ritkán mutatkozik zsidó rendezvényeken, az előző napi események miatt kötelességének érezte, hogy köztéri hanukagyertyát gyújtson, ezzel is erősítve, hogy a fénnyel lehet harcolni a sötétség ellen. Beszédében hangsúlyozta, hogy Amerikában nem számított és nem is számíthat valaki vallása, származása vagy a bőrének színe, hiszen éppen a változatosság tette és teszi az országot nagyszerűvé – ha valamikor eljött az idő Amerika történelmében, amikor nemet kell mondani a vallási fanatizmusra és az ellenségeskedésre, akkor az most jött el.

Az Örökkévaló adja, hogy ez a rasszista hullám mihamarabb elmúljon és az emberek békében élhessenek egymás mellett.

 

 

A képen: Bernie Sanders gyertyát gyújt