Csaknem 1,6 millió euróból újítják fel a Pozsonyhoz közeli zsinagógát, ami nagyon leromlott állapotba került az elmúlt évtizedekben.

A szlovákiai város zsinagógájában az előzetes feltárások közben nemrég a mikvét is megtalálták – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A mikve helyreállítása hivatalosan nem része a felújításnak, de az illetékesek azt tervezik, hogy azt is megőrzik. A munkálatok várhatóan májusban kezdődnek meg és 2020-ra fejeződnek be, a számlát a pozsonyi régió önkormányzata állja.

Eddig a fa tetőszerkezetet javították ki, elkészült az utcafronti homlokzat, erről itt lehet több képet is megnézni. A zsinagóga a XIX. században épült, a holokauszt után évtizedekig ezt az épületet is raktárnak használták. Jelenleg kulturális emlékként tartják számon a főutcán álló zsinagógát. Ha befejeződik a felújítás többfunkciós kulturális központ lesz és létrehoznak egy állandó kiállítást is a helyi zsidóság történetéről.

zsido.com

Kép: senec.sk

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287