Fantasztikus változás: a jövőben héber nevén is utalnak a Templom-hegyre azokban az ENSZ-határozatokban, amelyek Izraelt szidják.

Az Európai Unió figyelmeztette a palesztin ENSZ-küldöttséget, hogy tartózkodjanak a jeruzsálemi Templom-hegy kizárólag arab néven (Hárám ál-Sárif) való említésétől. Az EU-tól meglehetősen szokatlan kiállásra Izrael mellett akkor került sor, amikor a világszervezet általános gyűlésén egy nap alatt hat, Izraelt elítélő határozatot szavaztak meg. Kettő ezek közül teljesen negligálta a zsidó nép és a zsidók számára a világon a legszentebb hely, a Templom-hegy kapcsolatát. A nyilvánvaló kötődés ellenére az unió mind a 28 tagállama megszavazta a határozatokat, de utaltak rá, hogy a jövőben nem tesznek így, ha a határozatok nyelvezete nem változik. Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália minden esetben nemmel voksolt.

“Az EU szükségesnek tartja, hogy a jeruzsálemi szent helyekkel kapcsolatban használt megnevezések kifejezzék a szent helyek fontosságát és történelmi jelentőségét a három monoteista vallás számára, és tekintettel legyenek a vallásos és kulturális érzékenységre. A nyelvezet megválasztása hatással lesz arra, hogy az EU tudja-e együttes támogatásáról biztosítani a jövőbeni határozatokat” – áll a közleményben.

Az Európai Unió hagyományosan ellenez minden izraeli tevékenységet az 1967-es, hatnapos háború során felszabadított, egykor Jordániához tartozó területen és a palesztin narratívát követi ezekben az ügyekben. A most megfogalmazott határozat komoly változásokat idézhet elő az Izraelt elítélő határozatokkal kapcsolatban, mert nehezen elképzelhető, hogy a palesztinok, vagy az őket támogató muszlim országok ezentúl a szent helyek héber nevét is feltüntetik a beadványaikban, hiszen azzal elismernék a zsidó nép ősi jelenlétét ezen a területen.

A nevekkel folyó csata eddig elsősorban az UNICEF ülésein zajlott, ahol még a Siratófalat is csak “Burak térnek” (Burak Mohamed lova volt) nevezték és az Al-Aksza mecsethez tartozó területként hivatkoztak rá. Ez volt az egyik oka annak, hogy Izrael és az Egyesült Államok felfüggesztették tagságukat az UNESCO-ban, mely szervezet hivatalosan az oktatási, tudományos és kulturális ügyekért lenne felelős. Az ezt követően megválasztott UNESCO főigazgató, a zsidó származású Audrey Azoulay sokat tett azért, hogy a szervezetben kiegyensúlyozottabb szövegű határozatok szülessenek.

AZ EU korábban nem lépett fel egységesen ez ügyben, tagállamaira bízta, hogy miként viszonyulnak a kérdéshez. A jövőben azonban, úgy tűnik, egységes európai elvárásoknak kell megfelelnie a Jeruzsálemet érintő határozatoknak.

zsido.com

Forrás: JPost