Közel 350 évvel kivégzése után egy francia zsidót, akit vérvád miatt ítéltek el, felmentettek és mártírrá nyilvánítottak.
Moselle keleti részén, egy Glatigny nevű faluban 1670-ben ítélték máglyahalálra Raphael Levy zsidó kereskedőt. Levyt azzal vádolták, hogy rituális indíttatásból meggyilkolta a hároméves Didier Lemoine-t.
 

A Le Figaro vasárnapi száma szerint a település vezetői emléktáblát helyeztek el egy hivatali épület falán, nemmessze onnan, ahol kivégezték Levyt. Az emléktábla felirata szerint a boulay-i Levy zsidó mártír, akit „megvádoltak egy rituális gyilkossággal, amit nem követett el.”
A megemlékezésen nagyjából százan vettek részt, köztük a moselle-i zsidó közösség tagjai, valamint a Francia Zsidó Hitközség vallási vezetői. „Ma visszalépünk a kezdő mezőre, és készen állunk, hogy normális kapcsolatot ápoljunk a zsidó közöséggel” mondta Glatigny polgármestere, Victor Stallone „Glatigny el volt átkozva azóta, hogy a zsidó közösség tilalmassá tette.” tette hozzá utalva arra a nyilatkozatra, amit a francia zsidó vezetők adtak ki Levy kivégzése után. A La Figaro magyarázata szerint ebben elátkozták Glatigny-t és megtiltották a zsidóknak, hogy betegyék oda a lábukat.

Megszakítás