Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hetekben az Óbudai Zsinagóga több tagja, köztük Köves Slomó vezető rabbi fertőződött meg koronavírussal. Az első megbetegedést követően, Az EMIH az összes zsinagógát és oktatási intézményt átmenetileg bezárta. Az EMIH emellett önerőből tesztelte a tünetmentes, de a vírushordozókkal kontaktusba került hitközségi dolgozókat és tagokat. A megbetegedések miatt az Óbudai Zsinagóga, a Zsilip, a Budavári Zsinagóga és a Keren Or, valamint a nyári táborok ideiglenesen zárva tartanak. Az EMIH operatív törzs által hozott óvintézkedésekről, a járvány közösségre gyakorolt hatásáról Tóth Gábort, az EMIH kabinetfőnökét kérdeztük.

 

Gábor, egyike vagy azoknak a közösségi tagoknak, akik pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, a Szombat.org azt írta tegnap, nem voltál olyan állapotban, hogy tájékoztatást adj nekik. Hogy érzed magad?

Köszönöm, hál’ Istennek egyre jobban érzem magam. Lázam már nincs, de a tüdőgyulladásom miatt még egy ideig gyógyszert kell szednem. Ma engednek haza a kórházból. A közösségünk még egy tagja került kórházba, itt voltunk egy szobában. Hála Istennek pár napja már ő is hazament. Örömmel tölt el, hogy a közösség többi megbetegedett tagja is szépen gyógyul, legtöbbeknek enyhe lefolyású volt a megbetegedése. Még egy olyan tagunk van, aki magas lázzal kórházban fekszik, az ő felgyógyulásáért is imádkozunk. Úgy gondolom, hogy az én esetem is egy fontos tanulsággal szolgálhat: ez a vírus kemény és bárkit megfertőzhet, még az erős immunrendszerrel rendelkezőket is. Ha már megtörtént a fertőzés, nem szabad félvállról venni a betegséget, de bepánikolni vagy hisztériát kelteni is nagy károkat okozhat.

 

Hogyan reagált a közösség a megbetegedések hírére? Mik a leggyakrabban feltett kérdések, érezhető a fent említett pánikhangulat?

A közösség legnagyobb része felelősen, higgadtan kezelte a helyzetet. Ugyanakkor mindig vannak, akik érzékenyen reagálnak az ilyen kiszámíthatatlan helyzetekre. A kérdések zöme, a technikai jellegű kérdéseken felül – pl. mikor nyit ki újból a zsinagóga és az ideiglenesen bezárt intézmények – arra irányulnak, hogy mikor szűnnek meg a megbetegedések a közösségen belül, erre azonban nem lehet konkrét választ adni. Ahogy a vírus felütötte a fejét az EMIH-en belül, jelentős energiát és anyagi forrásokat fektettünk a kontaktkutatásba és tömeges tesztelésbe. A kontakt kutatások alapján leginkább érintettek körében úgy 100 PCR tesztet végeztünk a közösség tagjai és munkatársai körében és közel 20 pozitív eredmény lett. A fertőzés lehet teljesen tünetmentes is, ami még inkább megnehezíti a vírusterjedés pontos behatárolhatóságát, és azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy valójában hányan fertőződhettek meg. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi hetekben – a határok megnyitása óta – láthatóan ismét növekszik az esetszám az országban. Ezért a védekezés egyik formája jelenleg az, hogy – szakemberekkel folyamatosan egyeztetve – ideiglenesen zárva tartjuk intézményeinket és munkatársainkat is arra kérjük, ha tehetik, dolgozzanak inkább otthonról.

Tóth Gábor az idei Gettó Felszabadítás megemlékezésen, Niedermüller Péter és Kiss László polgármesterek társaságában

Igaz-e az, hogy a vírust külföldről érkezett turistacsoport hozhatta?

Sajnos egy ilyen helyzetben – az alapos kontaktkutatás és tesztelés dacára – nem állapítható meg teljesen egyértelműen, hogy pontosan honnan és hogy egyáltalán egy pontból indultak-e ki a megbetegedések.

A hitközség mindig is kötelességének tekintette a külföldről érkező zsidó vendégek és turisták vendéglátását és segítését. Bár a járvány tavaszi első hullámának idején ilyen csoportok néhány egyedi esetet leszámítva nem jártak zsinagógáinkban, a határok megnyitása után a zöld besorolású országokból ismét fogadtunk vendégeket, nem kizárható, hogy ez is szerepet játszott a vírus megjelenésében. Mondanom sem kell, hogy az első, közösségben tapasztalt megbetegedés óta nem fogadunk külföldi vendégeket. Végig fogjuk gondolni, hogy a jövőben, a járványügyi szabályozásoknál is szigorúbb protokollt vezessünk be ebben a kérdésben. Nem könnyű ez, hiszen közösségünk nemzetközi kapcsolatai sokrétűek, rabbijaink családtagjai, gyerekei is gyakran járnak külföldre családlátogatáson, vagy tanulási célokból.

 

Azt, hogy nem egy gócpontja van a közösségen belüli megbetegedéseknek, mutatja, hogy Glitzenstein Sámuel, az újlipótvárosi zsinagóga, a ZSILIP rabbija is megfertőződött. Betegedtek-e még meg az ottani közösségből? Végeztek-e ott tömeges tesztelést?

Glitzenstein Sámuel rabbi a múlt héten lázasodott be, és a hét végén lett pozitív a PCR tesztje. Hála Istennek már nincs láza, és ő is kezd kilábalni a betegségből. Az ő megfertőződése valóban azért is tanulságos, mert a kontaktkutatásokból még nem sikerült megtalálni azt a szálat, ahol érintkezett volna az óbudai közösség érintett tagjaival. A már közel három hete zárva tartott Zsilip újlipótvárosi zsinagógájában az ő megbetegedésén kívül nem jelentkeztek tünetek a közösség más tagjain. Sajnálattal szereztünk ugyanakkor tudomást arról, hogy a közösség egy idősebb tagja koronavírus-fertőzésben elhunyt. Arról nincsenek információk, hogy hol kapta el a vírust. Ezúton is szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket a hozzátartozóknak.

Köves Slomó és Glitzenstein Sámuel rabbik, a tavaszi Lág Báomer ünnepségen

 

Mik az operatív törzs következő lépései?

Számunkra a közösség tagjainak egészsége mindennél fontosabb, így természetesen, amennyiben ismét szükségessé válik, tovább folytatjuk önerőből a tesztelést. Az intézményeinket, ameddig szükséges, zárva tartjuk, folyamatos segítséget és tájékoztatást nyújtunk a hitközség tagjainak. A megbetegedett tagjainkat is aktívan támogatjuk abban, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak. Az EMIH rabbijai eddig is példamutatóan aktívak voltak a hitközség és saját közösségi média felületein, a közös tanulások tovább folytatódnak. Folyamatos intézményeink fertőtlenítése, a nyitást követően pedig az eddiginél is szigorúbb higiéniai intézkedéseket vezetünk be intézményeinkben. Ha bármiben segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal a muveletitorzs@zsido.com címen vagy a +36/30-725-0364-es telefonszámon az EMIH operatív törzshöz.

 

Köszönöm az interjút és kívánunk mielőbbi gyors gyógyulást!

Köszönöm! Én gyors felépülést kívánok minden érintettnek és kérek mindenkit ezúton is, hogy vigyázzon magára!