A kiképzőtábor alapítói második kristályéjszakától tartanak Amerikában. Vagy legalábbis azoknak adják el a szolgáltatásukat, akik attól tartanak.

Honesdale egy apró kisváros Pennsylvania állam észak-keleti csücskében. Itt működik a “Gidon Kardja” nevű zsidó katonai kiképzőtábor, melynek célja, hogy ütőképes, jól képzett fegyveres alakulat álljon az amerikai zsidó közösség rendelkezésérére, amennyiben támadás érné őket. Az oktatást igazi profikra, az izraeli hadsereg elit alakulatiból leszerelt katonákra bízzák.

Hivatalosan a Gidon Kardja mindössze egy katonai magánakadémia, amely arra vállalkozik, hogy “izraeli stílusban tanítsa meg lőni az amerikai polgárokat”. Valójában az igazi cél az, hogy egy esetlegesen kirobbanó, nagy tömegeket megmozgató zavargási hullám során hatékony védelmet biztosítsanak a zsidó lakosságnak. Az alapítók félelmei szerint előállhat olyan helyzet, melynek során akár Amerikában is pogromokra, vagy akár egy országos méretű második “kristályéjszakára” kerülhet sor. Az a célunk, hogy olyan zsidó harcosokat képezzünk, akik bármilyen fegyvert tudnak használni. Ha terrortámadás érne egy zsinagógát vagy közösségi központot, akkor legyen, aki viszonozni tudja a tüzet és meg tudja akadályozni a nagyobb vérontást. Azért dolgozunk, hogy megelőzzünk kegy második holokausztot.” – magyarázta Jonathan Stern, az akadémia alapítója.

” Az amerikai zsidóknak egyszerre kell tartaniuk a helyi neonáci csoportoktól és a radikális iszlámtól, továbbá a köztörvényes bűnözőktől is. Sokan támogatnak minket, keresztény közösségek vezetői is, akik tisztelik Izraelt és az izraeli hadsereget, és nagyra értékelik, amit a közösség védelméért teszünk. Amikor láttam a televízióban a tavalyi charlotville-i szélsőjobboldali randalírozást, megértettem a veszély nagyságát. Tudják, hogy hol lakunk. Ha eljönnek értünk, mi a megfelelő választ tudjuk majd adni, és elűzzük az ellenségeinket.” – tette hozzá.

A 34 éves Stern a Hevron mellett fekvő Kiriát Árbában nevelkedett és a haredi katonák egységében, a Necách Jehudában szolgált. Az akadémiát öt évvel ezelőtt alapította egykori katonatársaival. A “Gidon Kardja” elnevezés a Bibliából, a Bírák könyvéből ered: Gidon ben Joás Izrael ötödik bírája volt, és nagy hadjáratot vezetett a midjániták ellen. A háború után “negyven év csend honolt az országban”.

“Még a harmincas évek Németországában sem gondolta senki, hogy milyen népirtás várható. Azt gondolták, hogy egy olyan felvilágosult, demokratikus és kulturált államban, mint Németország, nem következhet be ilyesmi. Mindannyian tudjuk, mi lett a vége. Ha csak a zsidók egytizede fegyverhez jutott volna a soá idején, milliók menekülhettek volna meg. Ez az üzenetem az amerikai zsidóknak: Aki azt gondolja, hogy itt ilyesmi nem fordulhatna elő, álomvilágban él. Mi azért vagyunk, hogy ennek elejét vegyük.” – mondta az akadémia egyik kiképzője, a szintén Kiriát Árbából érkezett Marcus Hirschhorn.

Stern szerint nem véletlen, hogy az alapítók mind az arabok által sűrűn lakott Júdeából és Somronből érkeztek. “Kiriát Árbában felnőve nagyon sok terrortámadásnak voltam tanúja. A katonai szolgálat alatt is nagy tapasztalatot gyűjtöttünk a zsidó települések védelmében és a terror elleni harcban. A kollégáim mind különleges alakulatoknál szolgáltak és megvan bennük a képesség, hogy bárkiből valódi harcost faragjanak”.

Stern és társai tudják, hogy az ikertornyokat ért támadás óta jelentősen megnőtt a terrortól való félelem Amerikában, és sokan érdeklődnek a fegyverek és a katonai kiképzés iránt. Így született meg az ötlet, hogy akadémiát alapítsanak. Pennsylvaniában liberális fegyvertartási jogszabályok vannak érvényben, ezért választották ezt az államot helyszínül. “Itt tudják, hogy egy fegyvert hordó ember képes megvédeni önmagát és a családját. Bár alkoholt fogyasztani csak 21 éves kortól szabad, fegyvert már 18 éves korában vásárolhat az ember, és az engedélyt néhány óra alatt ki is adják, nem kell rá éveket várni, mint más államokban.” – mondta Stern.

A Gidon Kardjához hasonló magánakadémiákból nincs hiány más államokban sem, ahol könnyű fegyverhez jutni. Azonban ezek a csoportosulások, bár hivatalosan a közrend védelmét tűzték ki céljuknak, gyakran szélsőjobboldali félkatonai szervezetek, mint például a Ku-Klux Klan.

 “Nem titok, hogy Izraelben letartóztatnának, ott elképzelhetetlen egy katonai magánakadémia. De itt nagy a kereslet, főleg ortodox zsidók jönnek hozzánk a közeli New Yorkból. Vannak köztük orvosok, ügyvédek, programozók és zsinagógák elöljárói is. Reklámra nem költünk, a zsidó közösségekben gyorsan elterjedt a hírünk. Nem mintha bármi titkolni valónk lenne, de nem akarunk nagy hírverést kelteni. Már várólistánk is van, pedig a kiképzés nem olcsó: 500 dollárt kérünk egy napra.” – tette hozzá.

Az akadémia az egynapos gyorstalpalótól a több hónapos intenzív kurzusig számos programot kínál. A fegyverhasználat mellett kráv-mágá oktatást is tartanak. A minimális korhatár 16 év – szülői engedéllyel. A felszerelést Izraelből szerzik be, a fegyvereket helyben vásárolják, de igyekeznek izraeli termékeket választani, hogy ezzel is segítsék a zsidó állam gazdaságát.

“Nagyon ajánlom, hogy minél többen beiratkozzanak. Sok zsidó vásárolt magának fegyvert, de nem igazán tudnak bánni vele. Ezért főleg a széfben vagy a fiókban tartják, miközben éppen a zsidók vannak kitéve a legtöbb veszélynek.” – mondta az 50 éves Lou Kohn, az egyik elégedett ügyfél.

zsido.com

Forrás: Mako