A megújult Egység magazin egyik kedves színfoltja a meserovat, melynek bájos illusztrációit az Ez­ra­efraim brand alkotója jegyzi. Alkotójukkal művészetről, zsidóságról beszélgettünk.

 

Hogy született meg az Ezraef­raim brand?

Kiskorom óta az érdekel, hogy lehet, hatásokat, érzelmeket, történeteket képekkel elmesélni. Az Ezraefraim brand 2015 novemberében született meg a fejemben. Egy hónapja nyitottuk meg az egyedi tervezésű online boltunkat (www.ezraefraim.com), ahonnan már bárhonnan a világból lehet vásárolni.

 

A műelemzések kedvenc mondata a „mit akar mondani a szerző” – úgyhogy megkérdezem: mit akar mondani a szerző ezekkel a képekkel?

Az Ezraefraim a tradicionális zsidó életet próbálja közelebb hozni teljesen újszerű módon. A legfontosabb célom az, hogy bárki betekinthessen ebbe a kívülről zártnak, érthetetlennek és misztikusnak látszó világba. Megmutatni, hogy menő dolog kalapot hordani, szakállat növeszteni, micvákat megtartani. Hogy a Tóra törvényei, történetei nem valami félelmetes, áthatolhatatlan, ókori kultúra poros maradványai, hanem egy csodákkal teli izgalmas és gazdag világ, ami hozzánk szól, velünk él.

A reklám- és a kreatív munkákból megtanultam, hogy nagyon fontos, hogy el is jussunk a célközönséghez. Ezért a rajzok stílusát divatos és dekoratív elemekből építem föl. Eleinte tudattalanul kezdtem használni a 20. század első felére jellemző antiszemita karikatúrák stíluselemeit is, aztán ez fontossá vált azzal a gondolatmenettel együtt, hogy a rosszat nem eltörölnünk kell a világról, hiszen azt is az Ö-való teremtette, hanem jóra kell fordítanunk.

1 ma_solat

 

Miben más meseillusztrációkat készíteni?

Az Egységben lévő meseillusztrációk esetében már maga az alkotási folyamat is más, az egy csapatmunka. Ez nagyon inspiratív folyamat, akárcsak az, hogy sokkal szigorúbb határok között kell mozognom. Ezek a rajzok sokkal egyértelműbbek, az Ezraefraim rajzok ehhez képest bonyolultabb elemeket hasz­nálnak, azoknál az a törekvés, hogy első blikkre vonzó legyen, dekoratív, utána a néző találja meg benne a rejtett tartalmat. Az Egységben lévő anyagok elsősorban gyerekeknek készülnek, színesek – az Ezraefraim kizárólag fekete-fehér. Kihívás és örök kérdés, hogy a gyerekeket mivel lehet megfogni, mik azok a motívumok, amiben az egész történet összesűrüsödik és közben hozzátapadnak a meséhez.

3 ma_solat

Mit jelent számodra a zsidó identitás, a közösséghez tartozás?

A zsidóság fontos keretet ad az életemnek. Egyrészt a mindennapokat megtölti egy rendszerrel, másrészt ösztönöz arra, hogy mindig kicsit előrébb lépj, mindig tanulj, mindig tudj többet, mint amit tegnap tudtál. Zsidónak lenni folyamatos építkezés. Fantasztikus dolog, hogy ezt egyszerre lehet átélni egyedül az íróasztal fölött rajzolva, zajos családi közegben széderkor, vagy még zajosabb hangulatban a zsinagógákban.

Több rajzomban is azt fogalmazom meg, hogy zsidóként nem veszel el a világban, nem vagy egyedül: célod, szereped és dolgod van.

4 ma_solat (1)

Miket várhatunk az Ezraef­raim kínálatában a közeljövőben?

Folyamatosan készülnek az új rajzok, közben kísérletezünk az új hordozókkal, megjelenési felületekkel is (például telefontok, szövettáska, stb.). Az egyik legfontosabb törekvésünk az, hogy az egésznek egy minőségi ter­méknek kell lennie.

Ezen felül jelenleg több zsidó tematikájú, zsidó szervezetekkel kapcsolatos vizuális és grafikai projekten dolgozom. Egy menő, fiatalos vizuális kampány félsiker lehet a hazai kortárs zsidóság és a kapcsolódó szervezetek munkájában. Meg kell mutatni, hogy a hagyományunk él és virul, és mindenkihez szól.

2 ma_solat

Megszakítás