Rendkívül sok és rendkívül erőszakos antiszemita cselekmény történt Franciaországban – írja éves jelentésében a francia zsidó közösségek biztonságát felügyelő szervezet, az SPCJ. Mint írják, az antiszemita támadások jó részét már nem külföldi terroristák követik el, a terrorveszély mára inkább belföldi eredetű.

 A Charlie Hebdo szerkesztősége és az azt követő novemberi párizsi terrortámadások áldozatainak emlékének szentelt jelentést a Jewish Community Security Service (SPCJ) állította össze. Az 1980-ban alapított szervezet kifejezetten a zsidó közösség elleni erőszakos támadások dokumentálására és megakadályozására jött létre.

A szervezet minden évben közzéteszi a rendőrségi információk alapján készült jelentését az évben történt antiszemita incidensekről, beleértve az erőszakos bűncselekményeket, rongálásokat és a gyűlöletbeszédet is.

2015-ről szóló jelentésében az SPCJ így foglalja össze a Franciaországban tapasztalható antiszemitizmust: „hihetetlenül magas, rendkívül erőszakos és belföldi eredetű” – vagyis nem elsősorban külföldről érkezett terroristák azok, akik antiszemita támadásokat követtek el, hanem francia állampolgárságú szélsőségesek. Mint írják, a tavaly történt rasszista incidensek közel 40 százalékát zsidók ellen követték el, annak ellenére, hogy a francia zsidóság csak a népesség 2 százalékát teszi ki. A felsorolt támadások 49 százaléka személy elleni erőszak volt.

A rendőrség összesen 808 antiszemita támadást rögzített, ami az egy évvel korábbihoz képest enyhe csökkenést jelent, 2013-hoz viszonyítva azonban csaknem a duplájára növekedett tavaly az ilyen incidensek száma. Az elemzés készítői hozzáteszik: valószínűleg több támadás történt annál, mint amennyit a rendőrség rögzített, mivel sok, általuk megkérdezett személy azt mondta, enyhébb incidensek (fenyegetések, zaklatás) miatt nem tettek feljelentést.

kkep

 

Mint kiderült, a legtöbb antiszemita incidens Párizsban történt, összesen 171 ilyen esetet rögzített a rendőrség. 29, illetve 26 eseményre derült fény Marseilles-ben, illetve Lyonban, 22-re pedig Toulouse-ban. A legkirívóbb, halálos áldozatokat is követelő támadás is Párizsban történt: január 9-én, a Charlie Hebdo elleni támadás után az Iszlám Államhoz köthető fegyveres 29 embert ejtett túszul egy kóser szupermarketben, akik közül négyet megölt.

kkep2

A korábbi adatokat összevetve az SPCJ megállapítja, hogy az antiszemita incidensek száma összefügg a közel-keleti eseményekkel. Míg 1998-ban és 1999-ben 80-nál alig több incidenst rögzítettek, a következő 4 évben, a második palesztin intifáda alatt már 600 és 937 között mozgott a támadások száma. Ez a következő években valamelyest csökkent, bár még mindig magas maradt, 2005 és 2008 között 397 és 571 volt a két szélsőérték, majd 2009-ben, az Izraeli Védelmi Erők gázai hadműveleteinek idején újra megszaporodtak a zsidóellenes támadások.

A Tett és Védelem Alapítvány végzi a hazai antiszemita és zsidóellenes megnyilvánulások monitoringját 2013 óta, melynek keretében havi rendszerességgel teszi közzé jelentését, illetve éves értékelő elemzését. Ebben a tevékenységben szoros együttműködés alakult ki a francia SPCJ-vel, mint az Európai kontinens legnagyobb zsidó közösségének biztonsági szervezetével.

kkep3