A zsidó örökség fontos részei az Egyesült Államokban található régi zsinagógák és temetők.

1844-ben alapították Kelet-Bostonban az Ohabei Shalom temetőt, ez volt az első zsidó temetkezési hely Massachusetts államban. A terület elrendezése jól reprezentálja a zsidó bevándorlás különböző időszakait a XIX. századtól a XX. század első feléig.

Kezdetben elég zsúfoltan helyezkedtek el a sírhelyek, a köveken héber feliratok és hagyományos zsidó szimbólumok láthatók, felismerhetően dokumentálva az elhunyt származási helyét. Jellemzően a mai Németország, Lengyelország és Oroszország területéről érkeztek – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

Aztán, ahogy teltek az évtizedek, a temető képe egyre jobban alkalmazkodott a helyi szokásokhoz, eltűntek az európai jegyek, jelezve, hogy a zsidók beilleszkedtek a szélesebben vett társadalomba.

A kutatók igyekeznek feltárni egy-egy sírkő alapján az elhunyt történetét. Samuel Sussmann Snow, egy rabbi fia 1818-ban született Demminben, Berlintől északra. A fellelt dokumentumok szerint 1836-ban érkezett Amerikába, 1849-ben lett állampolgár. A neve eredetileg Snoek volt. Orvosi tanulmányokat folytatott Franciaországban és New Yorkban. Kalandos élete volt, dolgozott orvosként, volt szőrmekereskedő, farmer, sőt bányatulajdonos is, bejárta az egész országot.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu