Hazánk is elutasította azt az EU-s határozatot, melyben az Izraellel megkötött egyezmények tartalmát érvénytelenítették az 1967-es háború során visszafoglalt területekre vonatkozóan.

Az Európai Unió Külügyi Tanácsának döntése értelmében minden eddigi, az EU és Izrael között aláírt megállapodásnak „egyértelműen és határozottan jeleznie kell alkalmazhatatlanságát az Izrael által 1967-ben megszállt területekre”.

Az európai külügyminiszterek tanácsa hosszú tárgyalási folyamatok után fogadta el hétfői ülésén a szöveget, melynek eredeti, szigorúbb fogalmazással megírt tervezetét több állam, köztük Magyarország, Románia, Lengyelország és Görögország is elutasította.

A Haaretz értesülései szerint a blokkoló tömb kialakítása érdekében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen hívta fel a hétvégén néhány balkáni és kelet-európai – köztük hazánk –, képviselőjét, hogy arra kérje őket, segítsenek megakadályozni a zsidó állammal szemben beterjesztett határozat elfogadását.

A felkeresett országok külügyminiszterei közül többen azt kérték a hétfői találkozón, hogy a határozat kerüljön le a napirendről vagy dolgozzák át szövegét. Tekintettel arra, hogy sem a határozat előterjesztői (Svédország és Írország), sem Federica Mogherini, az EU közös külügyi képviselője nem kívánta elhalasztani a szavazást, átdolgozták a szöveg egyes részeit – mely számos pontjában elmarasztalja Izraelt.

„A nemzetközi jog értelmében a telepek törvényellenesek, akadályt jelentenek a béke számára és aláássák a két-állami megoldás lehetőségét” – szerepel a határozatban. „A telepes tevékenység Kelet-Jeruzsálemben súlyosan veszélyezteti annak a lehetőségét, hogy Jeruzsálem mindkét állam számára fővárossá váljon a jövőben.” A szövegben felszólítják Izraelt, hogy „vessen véget minden telepes tevékenységnek és a korábban vállalt kötelezettségek alapján szereljék le azokat az előőrsöket, melyeket 2001. március óta állítottak fel”.

zsido.com

 

Kép forrása: theatlantic.com

Megszakítás