A visszaszolgáltatásról szóló határozatot, amit már 2016-ban meghoztak, csak idén ősszel sikerült egy bírósági döntéssel megerősíteni.

Az épület Zimonyban található, ami korábban önálló település volt, később a szerb főváros része lett. Évekig tartott a jogi procedúra, amelynek végén a zsidó közösséghez kerülhet a XIX. században épült zsinagóga. A szerb restitúciós törvény szerint az étterem még 3 évig maradhat, utána a zimonyi zsidó közösség kulturális központot szeretne az épületben létrehozni – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A visszaszolgáltatásról szóló határozatot, amit már 2016-ban meghoztak, csak idén ősszel sikerült egy bírósági döntéssel megerősíteni. A zsidó közösség 1962-ben adta el az épületet a városnak, az elmúlt 15 évben étterem üzemelt benne, előtte koncerthelyszín is volt.

A zsinagógát askenázi zsidók emelték, ez Belgrád legrégebbi zsinagógája. A szerb fővárosban jelenleg egy aktív zsinagóga van a Sukat Shalom, ami a múlt század ’20-as éveiben épült. Zimonyban állt egy szefárd zsinagóga is, ami 1944-ben egy bombázásban súlyosan megrongálódott, ezután lebontották.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu