Antonio Guterres ismét kiállt Izrael mellett.

Habár az Egyesült Nemzetek Szövetségének tagállamai egymást követően több alkalommal is Izrael-ellenes határozatokat fogadtak el a közelmúltban, úgy tűnik, a szervezet főtitkára, Antonio Guterres más álláspontot képvisel a zsidóságot érintő kérdésben.

A Simon Wiesenthal Központ képviselőinek keddi látogatásakor Guterres hangsúlyozta: „Izrael létezéshez való jogának tagadása antiszemitizmusnak számít”. A szervezet beszámolója szerint a főtitkár New York-i irodájában leszögezte azt is, hogy „a történelmet tisztelni kell” és tudja jól, hogy „Jeruzsálem mindhárom vallás számára szent város”.

A Simon Wiesenthal Központ képviselői többek között a közel-keleti békefolyamatról, az ENSZ antiszemitizmus és terrorizmus elleni harcáról és a szervezet Izraellel kapcsolatos politikájáról tárgyalt a főtitkárral. Marvin Hier rabbi, a központ vezetője rendkívül pozitívan nyilatkozott a látogatást követően. „Rendkívül lenyűgöző számunkra, hogy Guterres főtitkár úr milyen tájékozott és mennyire érdeklődő a zsidóságot érintő kérdésekben” – fogalmazott Hier rabbi.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, Antonio Guterres korábban is tett hasonló kijelentéseket. Nemrég elismerte a zsidóság történelmi kapcsolatát is a jeruzsálemi Templom-heggyel, amikor a Zsidó Világkongresszus elnökével, Ronald Lauderrel találkozott New Yorkban.

zsido.com

Kép forrása: Times of Israel