A párt egyik alelnöke a Betyárseregnél járt, a másik részt vett a Kitörés Emléktúrán, miközben a vecsési jobbikosokat nem zárják ki a zsidózás miatt. Akadozni látszik a „kamaszkori túlkapások” elhagyása a Jobbikban, aminek egyik magyarázata a néppártosodással megcélzott szavazóréteg makacs ódzkodása lehet – írja az atv.hu.

A lap emlékeztet arra, hogy minden közvélemény-kutató cég mérése szerint csökken a Jobbik népszerűsége, vagyis a néppártosodási stratégia egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Vonáék 2015 májusáig tudták szinten tartani a 2014-es választási kampány kezdete óta gyarapodó szavazótáborukat. Ekkor az összes megkérdezett válaszadó 15 százaléka biztosította őket támogatásáról, ám a növekedés megállt. Onnantól kezdve nagyjából kéthavonta vesztettek egy-egy százalékot, míg be nem állt a mostani állapot (10-11 százalék.) A Publicus Intézet szerint a Jobbik 2015 februárja óta választóinak egyharmadát veszítette el: 1,3 millióból 900 ezer maradt.

Az ATV úgy értesülése szerint egy tavaly év végi háttérbeszélgetésen a Jobbik vezetői úgy értékelték a helyzetüket, hogy 2015 tavasza óta most vannak a legközelebb ahhoz, hogy a Jobbik legyen a második legnagyobb erő Magyarországon. Ebben szerintük nem csak a baloldal szerencsétlenkedése játszik szerepet, hanem az is, hogy a közvélemény-kutatásokban a nagy pártok közül ők a legkevésbé elutasítottak, illetve a másodlagos pártpreferenciák alapján hatalmas tartalékaik vannak még a pártnélküli, baloldali konzervatív szavazók táborában, de valamennyire a Fidesz és a Jobbik között ingázó nemzeti konzervatívok között is.

A néppártosodási stratégia azt célozta, hogy a Jobbik át tudja törni a radikális pártok által elérhető 15 százalék körüli támogatottsági korlátot, hiszen a kormányra kerüléshez ennél jóval több szavazóra van szükség, akik nem érkezhetnek máshonnan csak a mérsékelt közép irányából. Igen ám, de a mérsékeltek szóló politika nem egyeztethető össze azzal, amit a radikális üzenetekkel megnyert korábbi hívek és párttagok igényelnek.

Az ATV cikke szerint mindez odavezet, hogy a néppártosodás folyamatában újra és újra előbukkannak az ellentmondások. Az egyik legszembeötlőbb példa, hogy miközben Vona Gábor hanukai üdvözletet küld Köves Slomó rabbinak, a gesztusra alpárian reagáló vecsési jobbikosok annak ellenére megússzák egy megrovással, hogy a Jobbik közleményében „vallásgyalázásról” és a párt értékrendjével „teljesen szembeforduló” megnyilatkozásról írt, amelynek nincs helye közöttük. – idézi fel a lap, amely a kizárás elmaradása miatt kérdést tett fel Volner Jánosnak. A Jobbik alelnöke és frakcióvezetője azt mondta, nem lenne helyes, ha bírálná a párt – Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes által elnökölt – etikai bizottságának döntését, de tény, hogy szembementek a párt hivatalos álláspontjával.

A kizárás elmaradása szempontjából a cikk szerint nem elhanyagolható körülmény, hogy a vecsési alapszervezet vezetője, Szabó Attila tíz éve a Betyársereg tagja, és a Jobbik színeiben jutott be a vecsési önkormányzat képviselő-testületébe. Volner János pedig meghívott vendége és résztvevője volt a Betyársereg február eleji, negyedik országos találkozójának, ahol a magát mostanában patrióta sportklubként aposztrofáló szervezet bejelentette politikai szárnyának megalakulását.”

Az alelnök erről azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy már tavaly is elment a seregszemlére, ahol idén „részben magánemberként” volt jelen. Arra azonban nem számított, hogy szem- és fültanúja lesz a betyárok politikai szárnybontogatásának. Mint mondja, ha tudja előre, mi készül, nem ad okot félreértésekre a jelenlétével. Azt azért biztosra veszi, hogy Tyirityán Zsolt seregvezető és barátai nem a párttá alakuláson gondolkodnak, sokkal inkább a közéleti szerepvállalásaik önvédelemét szeretnék megszervezni, hogy „ne lehessen büntetlenül mocskolni őket, hanem meg tudják védeni magukat”.

Nem segíti az ellentmondások feloldását, hogy – a Betyársereg honlapjának adott interjújában – Volner János „messze a legütőképesebb hazafias önszerveződésnek” nevezte a szervezetet, amelynek vezetője idén is felszólalt a botrányos kimenetelű, és önkényuralmi jelképek használata miatt rendőrségi feljelentésekbe torkolló Becsület napi megemlékezésen. Egy héttel korábban Toroczkai László, Ásotthalom Jobbikos polgármestere a Budai Kitörés Emléktúrát teljesítette, oldalán a Hatvannégy Vármegye alelnökével, a felvállaltan hungarista Incze Bélával, aki ellen korábban a Duna-parti mártíremlékműre pingált: „Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, „Oda lesztek belelőve” feliratok miatt indult büntetőeljárás – idézi fel az ATV.

Forrás: atv.hu