Izraeli sz√°jseb√©szek egy 3D nyomtat√≥val k√©sz√≠tett csontdarabot √ľltettek be egy p√°ciens kopony√°j√°ba, hogy p√≥tolj√°k az orr, a homlok √©s a szem√ľreg hi√°nyz√≥ r√©szeit. A beavatkoz√°sra az √©szak-izraeli Porij√°ban ker√ľlt sor.

A p√°ciens a 19 √©ves Ben√°j√°hu Merch√°vi volt, aki m√°sf√©l √©vvel ezelŇĎtt szerzett arcs√©r√ľl√©st egy k√ľzdŇĎsport edz√©s sor√°n. Kopony√°j√°nak az orr, szem√ľreg √©s homlok k√∂z√∂tti ter√ľlete roncsol√≥dott, melyet egyszer m√°r megoper√°ltak, de a fi√ļ tov√°bbra is probl√©m√°kr√≥l sz√°molt be, √©s a beavatkoz√°s eszt√©tikai eredm√©ny√©vel sem volt el√©gedett.

Az implant√°tum

“Ben√°j√°hu sz√°m√°ra eredetileg egy olyan bonyolult mŇĪt√©tet tervezt√ľnk, melynek sor√°n el kellett volna t√°vol√≠tani a koponyacsont egy darabj√°t, hogy azt a s√©r√ľlt ter√ľletre √ľltess√ľk be. Ez egy rendk√≠v√ľl hosszadalmas beavatkoz√°s lett volna, mert a csontdarab elt√°vol√≠t√°sa ut√°n azonnal el kell v√©gezni a megfelelŇĎ √°talak√≠t√°sokat, hogy beilleszthetŇĎ legyen az √ļj helyre.” ‚Äď magyar√°zta Dr. Abu el-N√°√°dzs, a sz√°jseb√©szet vezetŇĎje. Az orvos √©s csapata v√©g√ľl √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy egy Izraelben m√©g soha sem alkalmazott m√≥dszerhez folyamodnak, √©s h√°romdimenzi√≥s nyomtat√≥val k√©sz√≠tik el a megfelelŇĎ csontimplant√°tumot egy speci√°lis alapanyag felhaszn√°l√°s√°val. A mŇĪt√©t ezt k√∂vetŇĎen mind√∂ssze harminc percet vett ig√©nybe, √©s Ben√°j√°hu nem sokkal k√©sŇĎbb m√°r k√©szen √°llt, hogy ism√©t elkezdjen edzeni.

Benájáhu és orvosai

“Egy fog√°szati technol√≥gi√°val foglalkoz√≥ c√©g tervezte meg a Ben√°j√°hu arc√°b√≥l hi√°nyz√≥¬† csontdarabot, mi pedig legy√°rtottuk. N√©gy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vastags√°gban k√©sz√≠tett√ľk el az implant√°tumot, √©s mŇĪt√©t k√∂zben d√∂nt√∂tt√ľk el, hogy melyik darab a legalkalmasabb a be√ľltet√©sre, mind funkcion√°lis, mind pedig eszt√©tikai szempontb√≥l.” ‚Äď mondta Dr. Avi Toueg, az egyik mŇĪtŇĎorvos.

Forr√°s: Jewishpress