Izraeli szájsebészek egy 3D nyomtatóval készített csontdarabot ültettek be egy páciens koponyájába, hogy pótolják az orr, a homlok és a szemüreg hiányzó részeit. A beavatkozásra az észak-izraeli Porijában került sor.

A páciens a 19 éves Benájáhu Merchávi volt, aki másfél évvel ezelőtt szerzett arcsérülést egy küzdősport edzés során. Koponyájának az orr, szemüreg és homlok közötti területe roncsolódott, melyet egyszer már megoperáltak, de a fiú továbbra is problémákról számolt be, és a beavatkozás esztétikai eredményével sem volt elégedett.

Az implantátum

“Benájáhu számára eredetileg egy olyan bonyolult műtétet terveztünk, melynek során el kellett volna távolítani a koponyacsont egy darabját, hogy azt a sérült területre ültessük be. Ez egy rendkívül hosszadalmas beavatkozás lett volna, mert a csontdarab eltávolítása után azonnal el kell végezni a megfelelő átalakításokat, hogy beilleszthető legyen az új helyre.” – magyarázta Dr. Abu el-Náádzs, a szájsebészet vezetője. Az orvos és csapata végül úgy döntött, hogy egy Izraelben még soha sem alkalmazott módszerhez folyamodnak, és háromdimenziós nyomtatóval készítik el a megfelelő csontimplantátumot egy speciális alapanyag felhasználásával. A műtét ezt követően mindössze harminc percet vett igénybe, és Benájáhu nem sokkal később már készen állt, hogy ismét elkezdjen edzeni.

Benájáhu és orvosai

“Egy fogászati technológiával foglalkozó cég tervezte meg a Benájáhu arcából hiányzó  csontdarabot, mi pedig legyártottuk. Négy különböző vastagságban készítettük el az implantátumot, és műtét közben döntöttük el, hogy melyik darab a legalkalmasabb a beültetésre, mind funkcionális, mind pedig esztétikai szempontból.” – mondta Dr. Avi Toueg, az egyik műtőorvos.

Forrás: Jewishpress