Emmanuel Macron az első köztársasági elnök, aki ellátogatott egy zsidó újévi ünnepségre

Mézzel fogadták a párizsi Nagyzsinagógában Emmanuel Macront kedden azon az ünnepségen, ahol a zsidó újév közeledte miatt rendeztek fogadást. A francia köztársasági elnök ugyan nem mondott beszédet az eseményen, jelenléte is elég volt ahhoz, hogy nagy visszhangot váltson ki. Korábban egyetlen elődje sem vett részt ilyen jellegű ünnepségen.

Macron mellett Nicolas Sarkozy egykori államfő, Gerard Larcher, a szenátus elnöke, valamint Anne Hidalgo párizsi polgármester is megjelent. A köztársasági elnököt több magas rangú zsidó vezető társaságában Haim Korsia, Franciaország főrabbija köszöntette – derül ki The Jewish Telegraphic Agency tudósításából.

Joel Mergui, a francia zsidóság érdekeit képviselő Consistoire elnöke beszédében a közösséget fenyegető helyzetre figyelmeztetett. A köztársasági elnök jelenlétében arra hívta fel a figyelmet, egyre többen hagyják el az országot a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt.

„A gyerekeink sorra hagyják el Franciaországot, ami eddig menedékként szolgált, ám a zsidók számára a száműzetés földjévé kezd válni” – fogalmazott Mergui, aki a kóser vágás és a körülmetélés körül kialakult közéleti viták miatt is aggodalmának adott hangot.

 

zsido.com