Szalman bin Albulaziz al-Szaud király, Szaúd-Arábia uralkodója egy nemzetközi ökumenikus konferencia keretében, saját rezidenciáján fogadta David Rosen rabbit. Korábban még sohasem tett hivatalos látogatást rabbi a konzervatív muszlim ország uralkodójánál.

A konferenciát szervező KAICIID szervezetet Szaúd-Arábia, Ausztria és Spanyolország kormánya alapította, hogy a vallások közötti megértést és toleranciát hirdessék. A zsidó közösséget nyolcan képviselik a szervezetben, köztük Rosen rabbi, aki korábban is sokat tett a vallásközi kapcsolatok fejlesztéséért.

A találkozó különleges voltát kiemeli, hogy Rosen rabbi brit-izraeli kettős állampolgár, és jó ideje a zsidó államban él, ahol a főrabbinátus vallásközi ügyekért felelős tanácsadója. Korábban Írország főrabbijaként is szolgált.

A találkozóra a rabbin kívül még hét vallási vezető volt hivatalos, akik a keresztény, a buddhista, a hindu és az iszlám hitet képviselték. A beszélgetés során az uralkodó beszámolt a királyságban zajló, széles körű reformokról. Elmondta, hogy a jövőben az iszlám egy nyitottabb formáját kívánják meghonosítani a rendkívül konzervatív országban. A király beszélt arról, hogy az elmúlt évtizedekben a radikális iszlám és a nacionalista mozgalmak hatására Szaúd-Arábia túlzottan bezárkózott és túl nagy teret engedett a szélsőséges ideológiáknak. Most azonban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy visszaállítsák az ország eredeti, felvilágosult muszlim kultúráját, melynek része a más vallások iránti nyitottság.

“A király kijelentette, hogy az iszlám autentikus, történelmi karakterének fontos része a nyitottság, ám ez az elmúlt időszakban politikai okok miatt gyakran sérült. Nem a látogatásom teremtett tehát új helyzetet, [a találkozó] az új politikai irány természetes folyománya, és Szaúd-Arábia új keletű nyitottságáról tanúskodik” – mondta Rosen rabbi, ám hozzátette azt is, hogy ez a nyitottság relatív, mert Szaúd-Arábia értékrendje még így is jelentősen eltér a nyugati világban elfogadottól, például a nők jogait tekintve. Ezzel együtt jelentősnek nevezte a királyságban végbemenő reformokat, melyek még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlenek lettek volna. “Két éve még nem hívtak volna meg egy rabbit a palotába. Az túl sok lett volna a számukra. A mostani látogatásom ezért valóban forradalmi jelentőségű” – mondta a rabbi, aki hozzátette, hogy kóser ételekről nem gondoskodtak a számára. Mivel vegán, így nem okozott gondot neki, hogy pitán, humuszon, olívabogyón és datolyán éljen néhány napig. “Életemben nem ettem még ennyi datolyát” – emlékezett vissza.

A Jeruzsálemben élő rabbi meghívása feltehetően nem valósult volna meg Izrael és Szaúd-Arábia titkos csatornákon folyó közeledése nélkül, bár a találkozó során nem került szóba a diplomáciai kapcsolatok megteremtése. “A szaúdiaknak fontos volt, hogy a zsidó világ és a zsidó hit képviselőjeként jelenjek meg és nem politikai szereplőként. A királynak is a zsidó nép és vallás képviselőjeként mutattak be, nem pedig valamelyik ország állampolgáraként”.

zsido.com

Forrás: JPost