A néhai főtörzsőrmester Roddie Edmonds azon öt amerikai egyike lesz, akit kitüntet a Jad Vasem intézet. Halált megvető bátorsággal állt ki a fogságban zsidó bajtársai mellett.

A Jad Vasem elnöke Avner Shalev méltatásában kiemelte, hogy bár Edmonds csak egy átlagos katonának tűnt, de rendkívüli felelősségtudattal és elhivatottsággal bírt embertársai iránt. Ezek a tulajdonságok kötik össze azokat, akiknek kijárt az elismerés – mondta Shalev és hozzátette, hogy Roddie Edmonds példát mutatott katonatársainak, amikor a nácik ellen küzdöttek.

Edmonds fogságba esett az ardenneki offenzívában 1945 januárjában. Hamar kiderült, hogy a németek minden zsidó származású hadifoglyot koncentrációs táborba küldenek, vagy ott helyben meggyilkolnak. Edmonds, mint rangidős tiszt az amerikaiak között, megparancsolta, hogy a válogatásnál az összes embere sorakozzon fel, zsidók és nem zsidók együtt. Amikor a német táborparancsnok látta, hogy minden katona a barakkok előtt áll, ráüvöltött, hogy „ez nem mind zsidó!”, mire Edmonds csak annyit válaszolt, hogy „mi mind zsidók vagyunk”. A német tiszt ezután pisztolyt fogott az őrmesterre, de ő csak annyit mondott, amit a genfi egyezmény írt elő: a nevét, a rendfokozatát és a számát. Aztán még hozzátette, hogy, ha őt meg akarja ölni, akkor meg kell ölnie mindenkit és ezzel háborús bűnössé válik. A német parancsnok ezután elment – olvasható a forward.com írásában.

Az esetről később az egyik zsidó hadifogoly, bizonyos Paul Stern számolt be a Jad Vasem intézetnek. Egy másik szemtanú Lester Tanner szerint legalább 1000 amerikai katona sorakozott fel Edmonds mellett. Az őrmester fia egy baptista gyülekezetet vezet Tennessee államban. Jelenleg Izraelben tartózkodik, a Jad Vasem által támogatott szemináriumon vesz részt, amit a holokausztról tartanak keresztény vezetőknek.

Kép: forward.com