Kártérítést kell fizetniük azoknak, akik nyomást gyakoroltak az énekesnőre.

Lorde, a híres új-zélandi énekesnő a BDS-mozgalom követelésének engedve idén júniusban lemondta Tel-Avivba meghirdetett koncertjét. Három rajongója pert indított az elszenvedett kárért, és egy jeruzsálemi bíróság nekik adott igazat. A határozat értelmében az énekesnőt félrevezető személyeknek 45 000 sékelt (3.4 millió Ft) kártérítést és a per költségeit kell kifizetniük.

Ez volt az első olyan bírósági ítélet Izraelben, melyet a 2011-ben elfogadott „bojkott-ellenes törvény” alapján hoztak meg. A törvény szerint anyagi kártérítésre lehet kötelezni mindazokat, akik a zsidó állam, vagy annak intézményeinek bojkottjára szólítanak fel.

A rajongók azon túl, hogy megvásárolták a belépőjegyet a koncertre, nagy csalódásként élték meg azt, hogy kedvencük a bojkott-mozgalom nyomására törölte fellépését Izraelben. Lorde júniusban úgy nyilatkozott, hogy a decemberre tervezett tel-avivi koncertet egy „The Spinoff” névre hallgató, Izrael-ellenes weboldal felhívásának hatására törölte.  Az új-zélandi internetes magazin mögött két személy, egy zsidó és egy magát palesztin származásúnak nevező nő áll. Véleményük szerint „Tel-Avivban koncertet adni nem más, mint az izraeli kormány politikájának támogatása, még akkor is, ha ezzel kapcsolatban nem hangzik el állásfoglalás”.

A koncert törlése után a Surát Hádin nevű, a BDS és a terrorszervezetek támogatása ellen küzdő nonprofit jogvédő szervezet nevében Nicáná Dársán-Leiter ügyvéd indított eljárást a két nő, Justine Sach és Nadia Abu-Shanab ellen a három pórul járt rajongó nevében, és összesen 45 000 sékel kártérítést követeltek.

„Izrael és számos külföldi ország között kölcsönös szerződés van érvényben, melyek biztosítják egymás bírósági ítéleteinek betartatását. Ez a bírói döntés világossá teszi, hogy bárki, aki Izrael Állam bojkottjára szólít fel, könnyen olyan ítéletet kaphat kézhez, amely anyagi kártérítés kifizetésére kötelezi, aminek eleget kell tennie függetlenül attól, hogy Izraelen belül, vagy azon kívül tartózkodik” – jelentette ki a Surát Hádin ügyvédje.

Sachs és Abu-Shanab közölte, hogy nem fizetik ki a bírságot. A büntetés összegét ezzel együtt közösségi finanszírozással megpróbálják összegyűjteni, majd gázai szervezeteknek átutalni, mivel ott „békés és fegyvertelen tüntetőket gyilkolnak az izraeli katonák”…

zsido.com

Forrás: BTnews

Megszakítás