A program segítségével megtalálhatjuk a tartózkodási helyünkhöz vagy az úti célunkhoz legközelebb fekvő Chábád-központot, és minden szükséges információt megszerezhetünk vele kapcsolatban.

Ahogy a világjárvány leszálló ágba került, úgy indult be a nemzetközi közlekedés és a turizmus. Az előrejelzések szerint idén nyáron az utazók száma meghaladja majd a világjárvány előtti, 2019-es csúcsot is. Ezzel párhuzamosan a Chábád küldöttek sem tétlenkednek: a leglátogatottabb helyeken már most, az igazi idény beindulását megelőzően folyik a munka: Tórával kapcsolatos előadásokkal, megfelelő mennyiségű kóser élelmiszerrel, izgalmas programokkal és még ezernyi más dologgal készülnek a turisták rohamára.

E készülődés egyik állomása a Chabad Locator nevű internetes kereső teljesen újragondolt és újraszerkesztett verziójának elindítása. A Chabad Locator segítségével megtalálhatjuk a tartózkodási helyünkhöz vagy az úti célunkhoz legközelebb fekvő Chábád-központot, és minden szükséges információt megszerezhetünk vele kapcsolatban. A most induló béta verzió használata során a felhasználók elküldhetik a tapasztalataikat és az észrevételeiket az oldal szerkesztőinek, ők pedig hatékonyan és az igényekhez igazítva javíthatják ki a felmerülő problémákat, mielőtt a szélesebb közönség elé tárják a oldalt.

A béta verzió támuz hónap 3. napján, gimel támuzkor, az áldott emlékű Lubavicsi Rebbe halálozási évfordulóján indul (június 13., vasárnap). A weboldal – amellett, hogy igen praktikus célokat is szolgál –, a Rebbe mai napig tartó hatását is mutatja. Akárhol legyen is egy centrum, a fagyos tundrán vagy napsütötte tengerparton, zsúfolt belvárosban vagy egy kevésbé forgalmas külvárosi területen, a Chábád-központok világszerte a Rebbe tervét és elképzelését valósítják meg.

Az új jegyzék az olyan buktatók elkerülésében is segít, amilyennel például a Szentpétervárott működő Sholom Pewzner rabbi találkozott peszách előtt. Egy angolul beszélő úriember a városban tartandó széder részletei iránt érdeklődött. A rabbi elmondta, hogy csak azok vehetnek részt az estén, akik előre foglaltak helyet maguknak. A vonal másik végén levő férfi erősködött, hogy ezt megtette, ám a rabbi sehogy sem találta a vendéget a jelentkezők névsorában. Végül kiderült a félreértés oka: az illető a „St. Petersburg, Russia [Oroszország]” bejegyzés helyett a „St. Petersburg, Florida” linkre kattintott és ott valóban megtalálták a helyfoglalását. Miután jót nevettek az eseten, a rabbi természetesen helyet biztosított a férfinak a széderen. Az új jegyzék vizuális megjelenésének és pontosságának köszönhetően az ilyen hibák bizonyosan elkerülhetők lesznek. Ha ugyanis az ember ránéz a térképre, semmiképpen nem tévesztheti össze a két, egymástól nyolc és félezer kilométerre fekvő várost.

Az új helymeghatározó eszköz nemcsak a világutazóknak segít. Világszerte naponta ezrek keresik az otthonukhoz legközelebb eső Chábád-központot a világhálón, rabbit vagy rebecent szeretnének találni, akiknek feltehetik a zsidó élettel kapcsolatos kérdéseiket, kóser ételt, imádkozásra alkalmas helyet szeretnének, és vannak, akik aszerint választják meg új otthonukat, hogy van-e a közelben Chábád-központ és zsidó iskola.

Az új jegyzék a legmodernebb technológiát használja. Szűrői igényeink szerint alakíthatók, és rákereshetünk például arra, hogy mely központokban működik iskola, hol van kórházlátogatási szolgáltatás, vagy melyekben biztosítanak lehetőséget a mindennapi imádkozásra. Az oldal egy nagyon részletes térkép köré épül fel, és ez nemcsak megkönnyíti a keresést, de megmutatja nekünk a Chábád-mozgalom nagyságát és kiterjedtségét világszerte. A jegyzék kipróbálásához kattintson ide.

Forrás: chabad