Három évig tartó teljeskörű felújítása után a napokban nyílt meg újra nem messze a magyar határtól, az ausztriai Kobersdorfban (Kabold) található egykori zsinagóga. A jövőben oktatási, tudományos és kulturális célra használják majd – írja a Jewish Heritage Europe. Kiállításokat, koncerteket, tudományos tanácskozásokat és egyéb, a zsidó kultúrára és történelemre összpontosító rendezvényeket szerveznek.

1860 áprilisában avatták fel és Burgenland egyetlen szabadon álló zsinagógaépületeként maradt fenn. A nácik által szinte teljesen elpusztított épületet a háború után visszaszolgáltatták a bécsi zsidó közösségnek, de használaton kívül maradt. 1994-ben egy civil szervezet vásárolta meg, amely kulturális helyszínként kívánta helyreállítani, de nem járt sikerrel. Hosszú évekkel később 2019-ben, Burgenland tartomány szerezte meg.

„Az épület látható jele kell, hogy legyen annak, hogy Burgenland tartomány tudatában van zsidó gyökereinek, zsidó hagyományainak és a náci terror zsidó áldozatai iránti felelősségének”

– írja honlapján a régió.

A felújítás során ügyeltek arra, hogy a lehető legtöbb eredeti anyagot megőrizzék – írta Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzó Facebookon közzétett bejegyzésében, miután nemrég Izrael ausztriai nagykövetét elkísérte a felújított épület megtekintésére.

A helyi média szerint a régió 3,5 millió eurót (1,3 milliárd forint) fektetett a projektbe, a Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatallal és a bécsi zsidó közösséggel együttműködve.

Kobersdorf egyike volt azoknak a zsidó településeknek a térségben, amelyeket a „Hét szent közösség” (héberül: Sheva Kehilot Kedoshot, magyarul: hét hitközség) néven jegyeztek, és amelyek az Esterházy család védelme alatt álltak. Hainburgban és Korneuburgban középkori zsinagógák maradványai, valamint legalább 14 zsidó temetkezési hely és néhány emléktábla található. Az 1938-as Anschluss után a burgenlandi zsidók voltak az elsők Ausztriában, akiket deportáltak.

Fotó: Jewish Heritage Europe