96 éves korában elhunyt Bernard Levy, Bergen-Belsen zsidó felszabadítója, adja hírül az Arutz7.

A brit hadsereg kötelékében szolgáló Levy mindössze 19 éves volt, amikor 1945-ben csapatával felszabadították a hírhedt lágert. A zsidó tizedes aktívan részt vett a koncentrációs táborban talált túlélők evakuálásában. Az 1945-ös Belsen-perben azok között volt, akik döntöttek arról, hogy kinek kell bíróság előtt felelnie a háborúban elkövetett tetteiért és ki az, aki szabadon távozhat.

A háború után Levy hazatért Hull városába és apja férfi szabóságában dolgozott. 2015-ben, a náci haláltábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára Bergen-Belsenben rendezett megemlékezésen a következőket mondta:

„Mindenhol szögesdrót volt. Káosz és testek. Csontvázaknak tűntek. Mindenhol a DDT [fertőtlenítő] fehér felhői lebegtek, mindenki, aki kijött, csak tántorgott. Emlékszem, mindent megtettünk, amit csak tudtunk.”

 

Bergen-Belsen liberator returns ‘to say goodbye’

ITV News returns to Bergen-Belsen with Bernard Levy, a Jewish British army officer who was only 19 years old when he liberated the camp.Presenter Natasha Kap…

 

 

Karen Pollock, a Holokauszt Oktatási Alap vezérigazgatója a következő szavakkal búcsúztatta Levyt: „Mélységes szomorúsággal értesültünk Bernard Levy haláláról. Miután a brit hadsereg felszabadította Belsent, Bernard feladata volt, hogy az élőket különválassza a holtaktól. Az élmény örökre vele maradt és hetven éven át nem beszélt a tapasztalt borzalmakról.”

Emléke legyen áldott!

Fotó: YouTube