Ezekben a percekben helyezik örök nyugalomra a legidősebb magyar rabbit, Szofer Jochánán egri rebbét. Szofer rabbit 93 éves érte a halál, miután egy tüdőgyulladás súlyosan legyengítette a szervezetét. A Rebbe az elmúlt hetekben kórházban volt súlyos betegsége miatt. Végső óráiban fiai és veje is vele voltak, míg az orvosok az életéért küzdöttek.

Szofer rabbi egyike volt azoknak, akik Holokauszt túlélőként a háború után mindent megtettek azért, hogy Magyarországon újrainduljon a zsidó élet, majd – mikor ez már lehetetlenné vált – külföldön vitték tovább a magyar zsidóság hagyományait. Szofer rabbi egész életében figyelemmel kísérte a magyarországi eseményeket. A rendszerváltástól kezdve többször is felszólította az Ortodox hitközséget, hogy szerezzék vissza autonómiájukat, melyet 1950-ben kényszerűségből feladtak. Ez azért is volt Szofer rabbinak fontos, hiszen hosszú ideje már ő volt az egyetlen életben levő rabbi, aki annak idején aláírta az egyesülést.

Mivel nagy tisztelője volt a lubavicsi Rebbének és küldött mozgalmának, örömmel figyelte a magyarországi chábád mozgalom munkáját, ami hatalmas szerepet játszott a magyar zsidóság újjászületésében.