Chaim Danzinger rabbi, a rosztovi Chábád-központ vezetője sokat foglalkozik a közösség idős, elesett tagjaival. Önkénteseivel gyakran keresi fel a rászorulókat, élelmiszert és gyógyszert visz nekik, továbbá társaságot is biztosít a számukra.

Hanuka ötödik napján a rabbi a századik születésnapját ünneplő Jefim Iszákovicshoz látogatott el. Kiderült, hogy a Vörös Hadsereg veteránja még sohasem gyújtott hanukai gyertyát. Danzinger rabbi biztatására azonban ezzel ünnepelte a kerek évfordulót.

Jefim már kétéves korában elveszítette édesapját, akit antiszemita támadók öltek meg, amikor Belorussziába utazott munkát keresni. A holttestét soha nem találták meg. A gyermeket édesanyja nevelte fel, aki azonban nem igazán ismerte a zsidó hagyományokat. A férfi zsidó neve is csak a közelmúltban vált ismertté: egy régi születési anyakönyvből kiderült, hogy a Chájim nevet kapta.

Jefimet egyetemi tanulmányai közben sorozták be a hadseregbe és Csehszlovákiában vetették be a német csapatok ellen. A háború után, a kommunista Szovjetunióba visszatérve nem sok lehetősége volt, hogy zsidó közösség tagja legyen. A veteránok napi ünnepséget azonban mindig a zsinagógában töltötte, ahová önkéntesek kísérték el.

A 100. születésnapját ünneplő Jefim a legjobb öltönyében, háborús kitüntetéseit magára öltve várta a köszöntésére érkező rabbit. Amikor megkérdezték, hogy meggyújtaná-e a hanukai gyertyákat, így felelt: “Megtiszteltetés lenne a számomra, de nem tudom hogyan kell, mert még sohasem csináltam”. Danzinger rabbi segítségével végül fellobbantotta a lángokat, és elmondta a megfelelő áldásokat – hosszú életében először.

“Ez a zsidó túlélés története. Ha azt gondolnánk, hogy túl késő elkezdeni egy parancsolat betartását, vagy valamilyen változást hozni az életünkbe, gondoljunk erre az emberre. Jefim élete sorscsapásokkal kezdődött, de most, 100 éves korában sem tartotta későnek, hogy örömmel visszatérjen a gyökereihez” – mondta Danzinger rabbi.

zsido.com

Forrás. Crownheights.info