Az egyik izraeli miniszter szerint az amerikai szankciók hatására az iráni rezsim meghátrál vagy összeomlik.

Az amerikai gazdasági szankciók ismételt bevezetése választásra kényszeríti az iráni kormányt: vagy elfogadja az amerikai követeléseket nukleáris programjáról és térségbeli tevékenységének felfüggesztéséről, vagy az összeomlást kockáztatja  – vélekedett Jiszrael Kac izraeli közlekedési és hírszerzési miniszter.

„A ma visszaállított amerikai szankciók arra kényszerítik az irániakat, hogy döntsenek: vagy megfelelnek az amerikai követelésnek a térségbeli terrorral és a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatban, vagy az összeomlást és a rendszer bukását kockáztatják”- írta Jiszrael Kac Twitter-üzenetében hétfőn. „Az első lehetőség jó, a második kiváló”- tette hozzá az izraeli miniszter  az amerikai szankciókat üdvözölve.    

Izrael a kezdetektől élesen bírálta az Iránnal 2015-ben aláírt atomalkut, s Benjámin Netanjahu miniszterelnök helyeselte Donald Trump amerikai elnök lépését az egyezség felülvizsgálatáról. Az izraeli kormány szerint az egyezmény hosszú távon nem akadályozza meg Iránt nukleáris programjának végrehajtásában, de a gazdasági könnyítések révén lehetővé teszi Teherán számára, hogy az érdekeit képviselő harcosokat támogasson a Közel-Keleten, miközben a ballisztikusrakéta-fejlesztési programját is folytathatja.    

Az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan felmondta a több mint tíz év alatt kimunkált többhatalmi atomalkut és augusztus 6-tól az iráni gazdaság több szektorát, november 4-től pedig energetikai ágazatát sújtja büntető intézkedésekkel.      

MTI/zsido.com