A jelentős belgiumi ortodox közösség számára megszűnt a kóser vágás lehetősége az országban.

A szabályozás szerint csak elektromos kábítás után lehet állatokat levágni, ám ez az eljárás lehetetlenné teszi a kóser vágást. A zsidó vallás előírásai szerint csak teljesen éber állatot lehet levágni.

Az Európai Rabbik Konferenciája (CER), mely folyamatosan küzd a különböző európai vallásellenes intézkedések ellen, tiltakozását fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Pinchas Goldschmidt, a CER elnöke a következőket mondta: „Az Európa közepén történt, a vallásszabadság ellen intézett támadás aggodalommal kell, hogy eltöltse az európai vezetőket. A törvény elfogadása és a kisebbségekkel való türelmetlenség mind azt mutatja, hogy a radikális iszlám győzedelmeskedik Európa felett. Bár több európai országban, az Európa Parlamentben és számos európai intézményben képesek voltunk megakadályozni bizonyos zsidóellenes törvények elfogadását, a küzdelmünket továbbra is folytatnunk kell, s ehhez kérjük a nemzetközi közösség segítségét. Ma egy újabb szomorú napot éltünk meg az egyre barátságtalanabbá váló Európában”.

„Elkeserítő, hogy éppen Európa szívéből hirdettek háborút a kisebbségek vallásszabadsága ellen, ahelyett, hogy példát mutatnának a kontinens többi országának. A zsidók a legsötétebb időkben is az életüket áldozták, hogy betartsák a körülmetélés és a kóserság parancsát. Mindössze 75 éve tiltották be a Harmadik Birodalomban a kóser vágást, képmutató módon humanista elvekre hivatkozva, majd lemészárolták a zsidókat és romba döntötték Európát. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel, együtt küzdünk a belga zsidókkal, hogy megszüntessék ezt a szerencsétlen rendelkezést” – tette hozzá.

Avraham Gigi, Belgium főrabbija és a CER képviselője az Európai Unióban a következőket fűzte hozzá: „Napjainkban a vallásellenes törvények egyre nagyobb veszélyt jelentenek az európai zsidóságra”. A rabbi elmondta, hogy panaszt nyújtottak be a belga alkotmánybírósághoz, mely továbbküldte ügyüket az EU Luxemburgban működő emberi jogi bíróságának. „Ez óvatos optimizmusra ad okot, mert a luxemburgi bíróság semleges álláspontot foglal el ez ügyben, és a múltban több ítéletet hoztak a vallásszabadság és az emberi jogok megsértése ellen. Addig folytatjuk a harcot a törvény ellen, ameddig vissza nem vonják azt” – jelentette ki.

A belga főrabbi ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert az ország fővárosában, Brüsszelben is hasonló tilalmat készülnek bevezetni. „Nagyon aggasztó, ami itt történik és félő, hogy ez hatással lehet egész Európára”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás