A Héber Egyetem területén épült, egykori planetáriumot alakítják át Albert Einstein életét és munkásságát bemutató múzeummá és látogatóközponttá. A beruházás költsége eléri az ötmillió dollárt.

Einstein a Héber Egyetem alapítói közé tartozik. 1923-ban, egy évvel az után, hogy megkapta a Nobel-díjat, az akkor brit fennhatóság alatt álló Jeruzsálembe utazott Németországból, hogy a még épülőfélben lévő egyetemen tartson tudományos előadást.  A tudós tagja lett az intézmény igazgatóságának, és az akadémiai bizottság elnökévé is megválasztották.  Miután 1933-ban Amerikába emigrált, továbbra is aktívan betöltötte e tisztségeket. 1955-ben bekövetkezett halála előtt személyes dokumentumgyűjteményét az egyetemre hagyta, ahogy minden tudományos és nem tudományos írásához fűződő jogát is, beleértve a híre E=mc2 formulát tartalmazó értekezést.

Az 55 ezer darabból álló Einstein-gyűjteményt 2012-ben digitalizálták és a fővárosi múzeumi negyed közelében fekvő Givát Rám campusban őrzik. Évek óta folyik a vita, hogy miként tegyék a gyűjteményt a nagyközönség számára is könnyen hozzáférhetővé. Eredetileg az egyetem másik, a Cofim-hegyen álló, eredeti campusában akartak múzeumot létrehozni, azonban ez a terv túl költségesnek bizonyult. Végül kormányhatározat döntött a planetárium átalakításáról és azt is meghagyták, hogy az új központ Einstein fejét formázza.

Ez utóbbi ötletet végül szerencsére nem valósítják meg. 

A planetáriumot átalakító megoldás költséghatékonyabb, mert egy már álló épületet használ fel. A tervezést a neves Arad Simon építészeti stúdió végzi. Az egykori planetárium kupolája alatt kap majd helyet az archívum, a kutatói terület, az időszaki kiállítások terme, egy szuvenír bolt, egy fotógyűjtemény és egy konferenciaterem. Az épület előcsarnokában helyezik el Einstein eredi könyvgyűjteményét, melyet egy félig átlátszó fal mögül lehet majd megtekinteni.

Bár a fej-projektből nem lesz semmi, szeptemberben a Héber Egyetem Kanadai Barátai szervezet támogatásával bemutattak egy 3D-nyomtatott könyvet, a „Zsenialitás: A jövő 100 víziója” című prototípust, amely Einstein fejét formázza, amit a Nemzetközi Űrállomáson alakítottak ki, a súlytalanág állapotában. Ez az alkotás annak az egy évig tartó eseménysorozatnak képezi részét, amelyet Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójára indítottak el.

zsido.com

Forrás: Israel21c