Heti izraeli hírösszefoglaló.

Éhségsztrájkba kezdett Jehuda Glick, a Likud párt egyik képviselője. A tiltakozó akció kiváltó oka az volt, hogy a pénzügyminiszter nem volt hajlandó megemelni a házi cigarettakészítésre alkalmas vágott dohányra kivetett adót. „Mose Káhlon miniszter gyermekeink jövőjét árulta el politikai érdekekből. Idén háromezer izraeli polgár halt meg a dohányzás következtében. Manapság 8-9. osztályos gyerekek dohányt vesznek édesség helyett! Ebben az ügyben ki tesz lépéseket? ” – tette fel a kérdést.  A négy évvel ezelőtt egy terrortámadásban életveszélyes lövésekkel megsebesített képviselő a dohányzás elleni küzdelem régi harcosa. Bár a dobozos cigaretták ára az utóbbi időben jelentősen emelkedett, a vágott dohány adója változatlan maradt. Emiatt a dohányzó izraeliek nagy része nem a leszokást választotta, hanem egyszerűen áttért a cigaretta kézi sodrására. „A Tóra, amiben én hiszek, az élet védelmét minden másnál előrébb helyezi. Nem maradhatok hát tétlen, és bejelentem, hogy meghatározatlan idejű éhségsztrájkba kezdek.” – mondta Glick.

A nemzetközi egészségügyi szervezetek javaslatára Izraelben is átfogó programot indítottak a dohányzás visszaszorítására. Számos közterületen – parkolókban, kórházakban, bíróságokon, koncerteken – illetve azok 10 méteres körzetében megtiltották a dohányzást, és felvilágosító kampány is indult. Egyedül a vágott dohány adója maradt alacsony, a dobozos termékekének csupán egyharmada.

Az izraeli férfiak 26%-a, dohányzik, ez némileg magasabb az Európai Unióban mért értéknél. A nők 13.6%-a nikotinfüggő, ez viszont egy kevéssel alacsonyabb, mint az európai átlag.

 

A hadsereg lecsap a gyújtogatókra

Az izraeli hadsereg megelégelte a gázai gyújtogatást, és többször indított ellentámadást a gyújtóanyaggal és robbanószerekkel felszerelt papírsárkányok és héliummal töltött léggömbök felengedőivel szemben. A bevetések során szárazföldi tüzérséggel és harci drónokkal is csapást mértek, illetve megsemmisítették a gyújtogató akciók egyik főszervezőjének gépkocsiját. A Hámász terrorszervezet múlt péntekre, az egy hónapos rámádán ünnep zárónapjára 5000 gyújtóbomba Izraelbe engedését és hatalmas tüntetést jelentett be. Ehhez képest csak kisszámú demonstráló jelent meg a határkerítésnél, a többség, úgy tűnik, fontosabbnak tartotta a békés ünnepi étkezést és a családi összejöveteleket. Ezzel együtt a terroristák szombaton tíz helyszínen okoztak tüzet. A gázaiak új harcmodorja az elmúlt másfél hónapban 412 tűzesetet okozott és 5000 m2-en égette fel a termőföldeket és a nemzeti parkokat a határ izraeli oldalán. A kár 7 millió sékelre (540 millió Ft) rúg.

A Kneszetben az ellenzéki, centrista Jes Átid párt egy képviselője, Chájim Jelin követelte a keményebb fellépést. „A gyújtogatás és a forró időjárás halálos kombináció. Utakat zártak le, tűzoltó repülőgépek álltak munkába, tűzoltók és önkéntesek harcoltak vállvetve a lángokkal a nap 24 órájában. Csak így lehetett elkerülni, hogy a lángok ne terjedjenek át lakott településekre, vagy katonai bázisokra. Azt kérdezem a kormány tagjaitól: Mire várnak? Hogy tragédia következzen be? Ideje megoldást találni erre a problémára. A papírsárkányok nem veszélytelenebbek, mint a kászám rakéták!”

A katonai akciók mellett Ávigdor Lieberman védelmi miniszter utasítást adott a Gáza-övezetbe juttatott orvosi hélium mennyiségének csökkentésére. Mint beszámoltunk róla, az utóbbi időben kórházi készletből származó héliummal töltött légballonokkal juttatják el a gyújtóbombákat Izraelbe. A miniszter azt is közölte, hogy amennyiben nem szűnnek meg az ilyen támadások, teljesen megtiltja a hélium bevitelét az övezetbe. „A Hámász gondolkodás nélkül használja fel a civil lakosságot illető ellátmányt, hogy abból fegyvereket készítsen. Az izraeli hadsereg ezzel szemben szem előtt tartja a humanitárius szükségleteket, és igyekszik megkímélni a civil lakosságot” – tette hozzá.

 

Az EL-AL és a szombat

Kreatív, de kifogásolható megoldással állt elő az izraeli EL-Al légitársaság, mely vállalta, hogy nem szegi meg a szombati utazási tilalmat, és nem szállít utasokat a szent napon. A hetente csak hat napon át üzemelő légitársaság üzleti modellje ellentmond minden pénzügyi logikának, ám az El-Al nyereséges és biztonságosan közlekedik – sokak szerint éppen emiatt.

Múlt pénteken azonban az egyik, New Yorkból induló járaton rosszul lett valaki és a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Kanadában. A késlekedés miatt világossá vált, hogy a járat nem éri el a Ben-Gurion repülőteret naplemente előtt, így azonban elkerülhetetlenné válna a sábát megszegése. A vallásos zsidó utasok ezért Kanadában maradtak szombatra, ahol a légitársaság szállodákban helyezte el őket, és gondoskodott a kóser élelmiszerekről. A repülőgép a többi utassal folytatta útját, de még a sábát beköszönte előtt leszállt Athénban. Innen az El-Al leányvállalata, a Sun d’Or gépei vitték tovább az utasokat Izraelbe. Ezt követően az El-Al gép is folytatta útját a célállomásra.

 A felemás megoldást sok kritika érte, ezért a légitársaság a következő közleményt adta ki: „Azon utasaink, akik szombaton is folytatni kívánták útjukat, egy másik légitársaság gépeivel jutottak el Izraelbe. Az El-Al járat Athénból nem személyszállító, hanem cargo járatként folytatta útját, s fedélzetén csak a személyzet tartózkodott. A szombattartó utasok vasárnap érkeznek Izraelbe. Az El-Al nem szállít utasokat szombaton, és ehhez a szabályhoz ez alkalommal is tartotta magát.”

zsido.com

Megszakítás