A múlt héten alijázó ukrán állampolgár társaságában volt az a testvérpár is, akiket nemrég az iskolatársaik bántalmaztak zsidó származásuk miatt. Még a tanáruk is őket ütlegelte.

Száznál is többen érkeztek Ukrajnából Izraelbe az elmúlt héten – adta hírül a Ynetnews. A hírportál értesülései szerint az országukban tapasztalt antiszemitizmus erősödése miatt döntöttek az alijázás mellett. A zsidó államba érkezőket a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Társasága (IFCJ) nevű szervezet támogatta, melynek aktivistái rendszeresen segítenek eljutni Izraelbe a hazájukban háborús körülmények között élőknek.

A csoport tagjai között volt a Marina és Alexandra Prokopovych testvérpár is. A 17 és 15 éves tinédzserek édesapja azután döntött a kivándorlás mellett, hogy antiszemita támadás érte lányait az iskolájukban. Az IFCJ kommunikációs igazgatója, Tali Aronsky azt mondta, a lányokat szeparatistáknak nevezték és a zsidókra használt gúnynévvel illették, amikor oroszul beszéltek.

„A lányok súlyos sérüléseket szenvedtek. Egyikkőjüket agyrázkódás érte. Még a tanár is csatlakozott az ütlegeléshez. Az édesapának hasonló emlékei vannak gyerekkorából, de amikor ez történt a lányaival, elérkezettnek látta az időt a távozásra” – mondta Aronsky.

A lányok édesapja gyermekként háromszor kényszerült iskolát váltani származása miatt és összesen tizennégy alkalommal szenvedett agyrázkódást hasonló támadások során. „Mostanában fedeztem fel, hogy a családom valódi neve Evenbach. Ez volt a nagyapám vezetékneve, de a szovjet időkben ilyen névvel nem vették volna fel az apámat az egyetemre, ezért megváltoztatta az édesanyja leánykori nevére” – mondta Dmytro, aki szerint a közelmúltban tapasztalhatóan megnövekedett az antiszemitizmus Ukrajnában.

Az Izraelbe költöző családok 1000 dolláros támogatást is kapnak érkezésük után az IFCJ szervezet részéről, továbbá tippekkel és karrier-tanácsadással segítik őket az aktivisták.

zsido.com

 

Kép forrása: Ynetnews