Idaho és Nyugat-Virginia is csatlakozott azon szövetségi államok egyre növekvő táborához, amelyek az elmúlt években lépéseket tettek az Izrael-ellenes mozgalom ellen.

33-ra emelkedett a hasonló törvényeket hozó szövetségi államok száma az USA-ban. A jogszabály lényege, hogy állami szervezetek 100 ezer dollár feletti szerződést nem köthetnek olyan vállalatokkal, amelyek nem utasítják el a BDS-mozgalmat – írja a jpost.com.

“Nyugat-Virginia államnak gazdasági és humanitárius kötelessége, hogy elítélje és elutasítsa az Izrael elleni szankciós mozgalmat, és megakadályozza, hogy az állam vagy annak bármely szerve szerződést kössön olyan vállalatokkal, amelyek részt vesznek a mozgalomban” – áll az indoklásban. Hasonló törvényt fogadott el Idaho helyi parlamentje is.

2015 óta a BDS-ellenes törvények egyre több helyen jelentek meg, kritikusaik szerint ez sérti a szólásszabadságot. Néhány állam és egyes intézmények emiatt be is lettek perelve. 2019-ben az akkor még a Republikánus Párt által dominált amerikai szenátus 77-23 arányban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely jogi alapot adott az államoknak arra, hogy továbbra is bevezethessék a BDS-ellenes intézkedéseket.

zsido.com

Kép: jpost.com