Két egymás utáni évben is rekordszámban regisztráltak zsidók ellen elkövetett incidenseket a szigetországban.

1 382 antiszemita támadásról tettek bejelentést az Egyesült Királyság területén 2017-ben – közölte a Forward. A Community Security Trust (CST) nevű szervezet által regisztrált adatok alapján ez a szám minden eddiginél magasabb, és az előző évhez képest 3 százalékos növekedést jelent.

A múlt héten közzétett tanulmány szerint 2016-ban összesen 108, 2017-ben pedig 145 fizikai erőszakkal járó támadásról szereztek tudomást. A tavalyi incidensek közül leggyakrabban verbális támadást intéztek az áldozatok ellen, akiket külső megjelenésük alapján azonosítottak zsidónak. Ilyen esetet az összes támadás csaknem egynegyed részében, 356 alkalommal rögzítettek.

A CST 1984 óta készít hasonló jelentéseket. 2013-ban még csak 535 támadást rögzítettek, 2014-re – abban az évben, amikor Izrael katonai támadást indított a Hamasz ellen Gázában – számuk több mint kétszeresére nőtt. 2015-ben 960 esetről, 2016-ban 1 346-ról tettek bejelentést.

Területi szinten különösen érintett régiónak számít Manchester környéke, ahol a második legnagyobb számban élnek zsidók. A város szomszédságában élő közösség tagjai ellen elkövetett támadások összesen 27 százalékkal nőttek tavaly – olvasható a The Times of Israel honlapján.

A szervezet beszámolója szerint a számok növekedésének hátterében állhat az is, hogy az antiszemitizmusról szóló viták egyre nagyobb nyilvánosságot nyernek a közéletben; és mindez növeli az áldozatok hajlandóságát arra, hogy bejelentsék a történteket.

zsido.com

Kép forrása: The Times of Israel