A szarajevói zsinagóga a Miljacka folyó déli partján áll. Jelenleg ez a város egyetlen, még működő zsinagógája. Szarajevóban a XVI. század második felében épült az első (szfárádi) zsinagóga a helyi pasa parancsára és támogatásával. A befogadó lakosság ugyanis panaszt tett a zsidókra: „túl sok tüzet gyújtanak és túl hangosak”. A pasa elrendelte, hogy építsenek a szegények számára otthonokat, egy udvart és benne zsinagógát. Ez az imaház a következő két évszázad során többször leégett, de mindannyiszor újjáépítették. Jelenleg zsidó múzeum található az épületben. A mellette álló Új zsinagóga ma a helyi zsidó közösség tulajdonában áll és művészeti galériának ad otthont.

Szarajevóba a XIX. század folyamán költözött be az első nagyobb askenáz zsidó közösség, amelynek tagjai Karel Parik építész tervei alapján 1902-ben építtették fel a zsinagógájukat. Az épület a korszak jellegzetes zsinagógaépítészetének megfelelően mór stílusú. A tóraszekrény díszes ív mögött helyezkedik el, a falakat és a mennyezetet dús ornamentális festés díszíti, amely a 2000-es évben elkészült renoválás óta újra régi pompájában látható. Az épületet kívülről négy kupolás sarok és ablakokkal ritmikusan tagolt falak határozzák meg. A nagy méretű ablakok természetes világítást biztosítanak a belső térnek.

Három évtizeddel később, 1932-ben a szfárádi közösség is felépítette nagyszabású zsinagógáját, amely a balkán legnagyobb és legdíszesebb ilyen funkciójú épülete volt. Sokáig azonban nem állt fenn, mivel a nácik 1941-ben megsemmisítették. Az askenáz zsinagóga azonban túlélte a háborút és napjainkban zsinagóga-funkciója mellett a közösségi központ szerepét is betölti.

Fotó: Wikipédia