„Ha meghalsz, és megöröklöm ezt a házat, oda fogom adni a zsidóknak!” – ezt kiabálta a hatéves Magda édesanyjának 1944-ben. A mezőkövesdi család életét gyakorlatilag ellehetetlenítette az, hogy az édesapa, Lázár Márton nem volt hajlandó megszakítani kapcsolatát zsidó barátaival, Szép Miskával és Eisler Miskával, a két órásmesterrel.

Felesége, akit meggyőzött a zsidók elleni náci propaganda, felháborodott döntésén, ám a kislány Magda megvédte édesapját és a zsidókat anyja pocskondiázásával szemben.
Magda, aki férjével kivándorolt Kanadába, később egy zsidó férfi, Rubinstein Béla alkalmazásában állt, akinek fia, Robert Rubinstein, édesapja halála után is támogatta a meggyengült egészségű Zelenka házaspárt. Az azóta megözvegyült Magda, akit végstádiumban lévő tüdőrákkal diag-nosztizáltak, nemrégiben elhatározta, hogy teljesíti fogadalmát: Rubinstein úron keresztül a magyar zsidó közösségnek juttatja a szülői házat – sőt, a mellette álló épületet is, amit nagynénjétől örökölt.
Robert Rubinsteint nagyon megérintette Szegedi Csanád visszatalálásának története – különösen azért, mert Szegedi nagyszülei, akárcsak a Rubinstein házaspár, Holokauszt túlélők voltak, akik egy új házasságban próbálták újjáépíteni szétzúzott életüket. Szegedi nagyapja, akárcsak Rubinstein Béla, munkaszolgálatos volt, és első feleségét, valamint két gyermekét koncentrációstáborban gyilkolták meg. Rubinstein úr Szegedi történetének kapcsán hallott először Köves Slomó rabbiról, így amikor Zelenka Magda felkereste különleges utolsó kívánságával, az EMIH vezetőjéhez fordult.
Az Óbudai zsinagóga falán emléktáblával örökítették meg az adományozást, rajta a felirat:

Lázár Márton

 

emlékére,

 

aki az igazság kivételes hangja volt a

 

gonosszá fordult világban

 

lánya,

 

Lázár Zelenka Magdolna

 

(Toronto, Kanada)

Megszakítás