Később a kanadai város önkormányzata hivatalosan kért elnézést a felügyeletük alá tartozó tanintézmény döntése miatt.

Sheila Sontz elmondta, hogy 11 éves lánya, Maya a barátaival együtt zsidó szimbólumokkal szerette volna gazdagítani a téli ünnepekre készülő iskola dekorációját, de erre – a díszek vallási jellege miatt – nem kaptak engedélyt. Hope Sterling, a General Gordon általános iskola igazgatója annak ellenére hozta meg döntését, hogy a dekoráció elemei között karácsonyfa és más karácsonyi szimbólumok is akadtak. Véleménye szerint azok csupán kulturális üzenetet hordoznak.

Sontz azt is kérte az igazgatótól, hogy a hanuka napjaiban rendezett karácsonyi iskolai koncerten felhangozhassanak hanukai dalok is, de ez a kérése is süket fülekre talált.

“Megdöbbentem, amikor azt a választ kaptam, hogy nem lehet hanukai dekoráció az iskolában, még egy menóra sem, mert azok vallási szimbólumoknak számítanak. Azt ajánlották, hogy ha ez nagyon fontos a számunkra, esetleg tegyünk egy trendelit az iskolai karácsonyfa alá, vagy akasszuk az ágaira.” – mondta Sontz, akinek meggyőződése, hogy a karácsonyfa és a mikulás is legalább annyira vallási szimbólumok, mint egy hanukia. Ezen felül azt is bajosnak érzi, hogy egy kultúrkört bármilyen okból kizárnak egy másik javára, miközben az iskola alapelvei közét tartozik a befogadás.

“Semmi bajom a karácsonnyal, de helyet kell biztosítani a hanukának és más vallásoknak is.” – mondta a hatodik osztályos Rebecca Weinberg, Maya barátnője.

A Sontz és a Weinberg szülők a városháza oktatási bizottságához fordultak segítségért.

A panaszra reagálva Nancy Brennan, a városi oktatási bizottságának munkatársa kijelentette, hogy az igazgatóval ért egyet, mert az iskola vezetőjének jogában áll meghatározni, hogy mi szerepelhet az intézmény dekorációjában. “Nem vagyok a kulturális szimbólumok és azok megjelenési formáinak szakértője, ezért nem is szeretném előírni a tanintézmények számára, hogy mi a helyes és mi nem.” – jelentette ki Brennan.

Az ügyben megszólalt Dan Moscovitz, a vancouveri Temple Sholom reformközösség vallási vezetője is: “Szomorú és ironikus, hogy éppen hanuka, a vallásszabadság ünnepén történik mindez. A makabeusok azért küzdöttek, hogy megőrizzék ezt a szabadságot és nemet mondjanak a többség zsarnokságára, akik a saját vallási szokásaikat és szimbólumaikat akarták rájuk erőltetni.” Moskovitz azt is hozzátette, hogy nem tudja eldönteni, mi motiválta az iskolaigazgatót: szándékos zsidóellenesség vagy a kultúrákkal kapcsolatos teljes tudatlanság. Moskovitz továbbá felszólította az oktatási bizottságot, hogy vizsgálja felül az igazgató alkalmasságát egy olyan pozíció betöltésére, melyben lehetősége van gyermekek világképét formálni.

Janet Fraser, az oktatási bizottság vezetője később megértőbbnek bizonyult. “Vezetőként elnézést szeretnék kérni az oktatási bizottság nevében azoktól a tanulóktól és szüleiktől, akik nem érezték elfogadottnak és kívánatosnak magukat az iskolájukban. Elismerjük, hogy szabályzatunk értelmezése és végrehajtása során nem volt egyértelmű, hogy mi megengedett és mi nem, a ránk köszöntő téli ünnepekkel, köztük a hanukával kapcsolatban.” – nyilatkozta Fraser, aki azt is elmondta, hogy kidolgozott szabályrendszerük van a multikulturalizmus és a diszkrimináció-ellenesség tekintetében, és arra törekszenek, hogy az iskolák olyan környezetet teremtsenek, mely elfogadja és támogatja a nemzetiségek, vallások és kultúrák sokféleségét. Fraser továbbá találkozóra hívta az érintett gyermekeket és szüleiket, hogy megbeszéljék, mitől éreznék magukat elfogadottabbnak és az iskolában.

A General Gordon iskola pedig bejelentette, hogy a közelgő zenei koncert dekorációjához a gyerekektől olyan alkotásokat kértek, melyek bemutatják, hogy családjaikban milyen vallási és kulturális szokásokkal emlékeznek meg a téli ünnepekről.

Forrás: Arutz7, TOI