Oldoz Javidi, egy iráni származású svéd politikus sajnálatos megoldást ajánl a közel-keleti konfliktus rendezésére: szerinte az izraeli zsidókat az Egyesült Államokba kellene költöztetni.

Ha nincsenek zsidók – nincs probléma sem, gondolhatta a képviselőjelölt, aki később azzal védekezett, hogy ő csak álmodozott egy zsidómentes Palesztináról, és nem politikai megoldást javasolt.

A Feminista Kezdeményezés nevű baloldali párt képviselőjelöltje egy Gáza felé tartó, a BDS-mozgalom tagjai által irányított hajón nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint az izraeli zsidók ellopták a palesztinok földjét és nehezítik megélhetésüket, éppen úgy, ahogyan az amerikaiak tették az őslakosokkal. „Miért nem hívják meg [az amerikaiak] a barátaikat [az izraeli zsidókat] és szorítanak nekik helyet a farmjaikon? Úgy tűnik, szívesen vannak egymás társaságában. A palesztinok pedig végre békében élhetnének, és újjáépíthetnék az országot, amely egyszer az övék volt [sic!]. Talán megengedhetem magamnak, hogy egy ilyen megoldásról álmodozzak, nem?”

A svéd zsidók nem díjazták Javidi ötletét és antiszemitizmussal vádolták meg. „A zsidókat akaratuk ellenére akarja elköltöztetni. Ez lenne a probléma megoldása? Úgy hangzik, mint a végső megoldás. Ez lenne a feminista politika?” – reagált Annika Hernroth-Rothstein, egy svéd Izrael-párti aktivista.

A civilben színészként és bohócként dolgozó Oldoz Javidi ezt követően az őt idéző cikk eltávolítását kérte a Femisitisk Perspektiv nevű weboldalról. „Ez a saját, nem hivatalos álláspontom volt, mely inkább csak álmodozás. Ezért is kértem, hogy az utolsó mondataimat töröljék, mert az nem tükrözi a Feminista Kezdeményezés hivatalos álláspontját, és nem is politikai megoldásnak szántam. Ez csak fantáziálás volt, melyet félreértelmeztek és félreértettek.”

Később Javidi mélyebben magába szállt, és elnézést kért egy Facebook bejegyzésben: „A nyilatkozatom elfogadhatatlan volt, és elnézést kérek érte. Megértem a kritikát és mélységesen megbántam, amit mondtam. Tisztában vagyok vele, hogy hiányos a tudásom a témában. Remélem, visszaállíthatom a belém és a politikai munkásságomba vettet bizalmat.

A Gáza-felé tartó hajót, és rajta a Javidit minden bizonnyal feltartóztatja majd az izraeli parti őrség, és nem engedik, hogy elérjék a Hámász terrorszervezet által irányított területet.

zsido.com

Forrás: Arutz7