A galléros túzok, más néven a hubára mindössze négyszáz példánya él Izraelben, elsősorban a Negev-sivatagban. Az Egyesült Arab Emirátusokban egy külön intézet, a Hubára Megőrzési Alapítvány foglalkozik a védettséget élvező madárfaj megóvásával, mely most segítséget és együttműködést ajánlott az Izraeli Természetvédelmi Hatóságnak. A kooperációt a közelmúltban aláírt Ábrahám Egyezmény tette lehetővé, mely békét teremtett a két ország között.

Az Abu Dhabiban működő alapítvány évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a madárvédelem területén és elsőként vállalkozott a kihalás szélére került ázsiai galléros túzok megóvására. Ennek egyik oka, hogy az arab országokban rendkívül népszerű a madárvadászat, és a galléros túzok az egyik legkedveltebb trófeának számított.

Az alapítvány munkatársainak segítségével már 64 000 fióka látott napvilágot az Emirátusokban, Marokkóban és Kazahsztánban. Legtöbbjüket visszatelepítették a természetbe és néhányuk az Izrael délkeleti felén található Arava területén rakott fészket, ahonnan egy ideje már eltűntek a faj képviselői.

A két szervezet közötti megállapodást Madzsid Ali al-Manszuri, a Hubára Megőrzési Alapítvány elnöke és Matan Vilnai, az Izraeli Természet- és Örökségvédelmi Alapítvány elnöke írta alá. Az ötéves együttműködés keretében a galléros túzok mellett más madárfajok megóvását is tervezik.

“Az izraeli hubára populáció kicsi, de genetikai állománya különleges. Az elmúlt húsz évben már a veszélyeztetett fajok közé tartozik, de azóta nem csökkent az egyedszám. Néhány példányt az Emirátusokba szállítunk, szaporítási céllal. Jelenleg négyszáz ilyen madár él Izrael déli részén. A legnagyobb veszélyt a vadászat, a közlekedés és a városok területének növekedése jelenti a természetes élőhelyeik számára” – monda Ohád Hácofe, az Izraeli Természetvédelmi Hatóság zoológusa.

Al-Manszuri, az Abu-Dhabiban működő alapítvány elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy lehetőségük nyílt az Izraellel való együttműködésre, és biztosra veszi, hogy sokat profitálnak majd a zsidó államban felhalmozott tudásból és tapasztalatból.

“Hisszük, hogy ez az együttműködés segíti a veszélyeztetett madárpopulációk megóvását mind az Emirátusokban, mind Izraelben” – jelentette ki.

zsido.com

Forrás: Ynet