A Chászdéj Ámrám nevű szervezetnek mindössze 12 önkéntese van. Központjuk Jeruzsálem egyik különösen szigorúan vallásos negyedében, a Meá Seárimban található. A kis létszám azonban nem akadályozza a nagy tetteket: mára már ötezer koronavírusos betegnek nyújtottak segítséget információadással és felszerelés biztosításával. Szolgáltatásukat nemcsak a háredi szektornak kínálják: a hozzájuk fordulók jelentős része a szekuláris közösségből kerül ki.

A koronavírus-járvány az izraeli lakosság igen nagy százalékát érinti: egymillió lakosra 71 ezer koronavírusos eset jutott eddig. A háredi közösségeket nagy mértékben sújtja a járvány. Bár a zsidó állam lakosságának közel egyharmada, hárommillió ember már megkapta a vakcinának legalább az első adagját, ráadásul második hónapja tart ismét az egész országra kiterjedő lezárás, a betegség mutatói csak nagyon lassan javulnak. Továbbra is napi több ezer új pozitív esetet azonosítanak.

A háredi szektorban a nagy családok és szűkös életterek mellett a járvány elleni küzdelemben nehézséget jelent az is, hogy sokan nem hajlandóak követni a kormány előírásait.

 Oxigén koncentrátorok és egyéb orvosi felszerelések a Chészdéj Ámrám központjában

A Chászdéj Ámrám célja, hogy az egészségügyre nehezedő nyomást kissé enyhítse. 12 állandó önkéntesük mellett még 17, sürgős helyzetben azonnal bevethető önkéntesük van. Az elmúlt hónapokban ötezer esetben nyújtottak fizikai segítséget, és további 12 ezer alkalommal telefonos támogatást. Érdekes, hogy a szervezet az egyik legradikálisab közösségből, az Édá Cháreditből nőtt ki. A tagok erőteljesen ellenzik mind a cionizmust, vagyis magát a szuverén zsidó államot, mind pedig a kormányt és annak minden intézkedését. Maga az ötlet egyetlen embertől származik, aki ápolónak tanult, és beteg rokonait ápolta. Így, amikor a járvány egyre inkább elharapódzott, neki két gép állt rendelkezésére. Majd adományokból további szerkezetekre tett szert. A férfi egész álló nap, szinte napi 24 órán át fáradhatatlanul dolgozik, segítséget nyújtva a páciensek otthonában.

 Egy önkéntes oxigénpalackot szállít

A Chászdéj Ámrám ma már 350, házi használatra alkalmas oxigén koncentrátorral rendelkezik. A gépek mellett orvosi konzultációt is biztosítanak a betegeknek, és a nap bármely órájában hívhatók. Az ellátás fontos aspektusa az, hogy azokban a közösségekben, ahonnan ez a szervezet kinőtt, sokan elutasítják a kórházi kezelést, mert félnek a kórházak leterheltségétől. Biztonságosabbnak tartják és előnyben részesítik az otthoni ellátást. Az otthonokban a család is részt vesz a betegek ellátásában – ehhez természetesen segítséget és megfelelő információt is kapnak -, ami csökkenti az egészségügyi dolgozókra háruló terheket.

 Otthonokban segítenek

„Amikor megérkeztek, azonnal megkezdték a kezelést, és rögtön láttuk a javulást – rögtön. Fantasztikus, tényleg tudják, hogyan kell életeket megmenteni” – mondta egy hálás családtag.

zsido.com

Forrás: ynet