Az Aszaka nevű jármű – a név japán eredetű és repülő madarat jelent – 14 propellerrel és összecsukható szárnnyal rendelkezik, melyek felszállás előtt kinyílnak.

Guy Kaplinsky, az izraeli központú NFT Inc. nevű start-up cég elnöke hisz abban, hogy az önállóan repülő autók jelentik a közlekedési dugók megoldását. Gazdag üzletemberek jelenleg helikopteren utaznak, hogy kikerüljék az olyan nagyvárosok, mint például San Francisco forgalmát, ám ez a megoldás igen költséges és bonyolult. Kaplinsky azonban más megoldással hozakodott elő: vállalata önvezérlő, repülő elektromos autót fejleszt, melynek segítségével csökkenthető lenne az utak terhelése, az ára ugyanakkor töredéke lenne a magánhelikopteres utazások költségeinek. Az autó, tette hozzá, lehetővé tenné, hogy a városközponttól távol lakó embereknek ne kelljen naponta órákat tölteniük az utakon.

Az Aszaka 12 méter szélességet foglal majd el, ha mind a 14 propellere és szárnya nyitva lesz. 20-30 méteres kifutópályára lesz szüksége ahhoz, hogy felszállhasson, és három ember fér el benne. Egyszerre 550 kilométert tud megtenni, 160 és 240 km/óra közötti sebességgel haladva. A jármű elektromos lesz, de szüksége lesz egy benzinmotorra is az akkumulátor töltéséhez. Kezdő ára két- és háromszázezer dollár között várható, de a cég vezetői remélik, hogy ez jelentősen csökkenni fog, ahogy megkezdődik a kereskedelmi célú gyártás. „A biztonságosság mellett a fő hangsúlyt a költségcsökkentésre helyezzük, és ezt azáltal érjük el, hogy készen kapható alkatrészekkel dolgozunk.”- mondta Kaplinsky.

Az NFT-t négy évvel ezelőtt alapította Kaplinsky és felesége, aki szintén vezető tisztséget tölt be a cégben. A pár korábban Tokióban alapított céget, melyet néhány éve a General Electric vásárolt meg. Az NFT húsz alkalmazottal működik, a legtöbbjük a Földközi-tenger parti Netánjában él, néhányan pedig a cég kaliforniai egységében dolgoznak. A repülő autót a napokban mutatják be Tel-Avivban, és már a következő évben szeretnék megkezdeni a tesztrepüléseket.

 

zsido.com

 

Forrás: calcalistech