A Sao Paulóban működő táborban a résztvevők számos új élménnyel gazdagodhatnak, többek között bibliai szövegeket tanulnak, a kósersággal ismerkednek és zsinagógát látogatnak.

A Yeshiva Camp nevet viselő kezdeményezés számos kihívással néz szembe, amikor a bnéj ánuszim, vagyis a XV. századtól az inkvizíció által Spanyolországban, Portugáliában, illetve később azok gyarmatain megkeresztelkedésre kényszerített zsidók leszármazottainak csoportjával foglalkozik.

„E fiatalok számára csak a kezdet az, hogy kapcsolatba kerülnek a zsidó hagyományokkal”- mondta a Yeshiva Camp karizmatikus rabbija, Gilberto Ventura, aki Jaqueline nevű feleségével hozta létre a tábort az általuk üzemeltetett Határok Nélküli Zsinagóga közösség és tájékoztató projekt keretein belül.

Kicsit több mint egy évvel a létrehozatala után a Yeshiva Campnek már több tucatnyi, 11 és 25 év közötti résztvevője volt. Közülük a legfiatalabb, a 11 éves Nianne Darc Pereira da Rocha a program hatására szeretne átiratkozni szülővárosa, Recife egyetlen zsidó iskolájába. Ennek érdekében héberül is tanult.

A turnusok kéthetesek, de a legutóbbi turnus negyven napig tartott, a végsőkig fesztíve a Ventura-házaspár lehetőségeit és anyagi forrásait. A programok legnagyobb része a háromemeletes zsinagógán belül zajlik. Az épületben tíz helyiség, két konyha és legalább 5500 négyzetméternyi terület áll a csoportok rendelkezésére. A zsinagóga Sao Paolo egyik legdrágább negyedében, Jardim Paulistanóban található; a bérleti díjat adományokból fedezi a Ventura-házaspár. Élelmiszert nagy tételben vásárolnak, a résztvevők a költségek csökkentése érdekében maguk főznek és takarítanak.

„Ezek a gyerekek szomjazzák a tudást”- mondta a 45 éves rabbi. – „Olyan helyekről érkeznek, ahol nincsen zsidó iskola. Sokaknak semmiféle [zsidó] intézmény nem áll a rendelkezésére.” Az egyik résztvevő, a 25 éves Monaliza Geovana Nobrega de Macedo így fogalmazta meg érzéseit: „Hatalmas dolog volt a számomra, hogy kóser környezetben gyakorolhattam és tanulhattam a héber nyelvet, ismerkedhettem a kósersági törvényekkel és azzal, hogy hogyan főzzünk ilyen módon, illetve elmerülhettem a Tórában.”

A spirituális tartalmat Sao Paolo múzeumaiba tett kirándulások, krav maga (önvédelmi sport) órák, valamint tengerparti pihenés egészíti ki. A résztvevők találkozhatnak Anne Frank egykori barátnőjével, a most 89 éves Nanette Koninggal. „Elképesztő találkozás ez a résztvevők számára, akik közül a legtöbben nem sokat tudnak a holokausztról, és talán egyikük sem találkozott túlélővel.”- mondta Ventura. A résztvevők többnyire keresik a magukhoz hasonló bnéj ánuszimot, vagyis a kikeresztelkedésre kényszerítettek leszármazottait, és sokan közülük végül olyan helyre költöznek, ahol a zsidó közösség részévé válhatnak.

Ezek az emberek – csak Brazíliában ezrekről beszélünk, akik vissza akarnak térni a zsidóságba – gyakran úgy szereznek tudomást zsidó gyökereikről, hogy családjuk különös szokásait kezdik kutatni. Ilyen lehet például a péntek esti gyertyagyújtás, vagy a különös gonddal végzett tavaszi takarítás. Van, hogy a szülők egy elejtett megjegyzése a család zsidó múltjáról indítja el az útkeresést. „Többet akartam tudni. Ez indított el a felfedezés útján”- mondta az egyik résztvevő, aki egy távoli, kicsi településen él, és onnan kereste a kapcsolatot más zsidókkal, így akadt a különleges táborra.

Ventura a Meszilot Hátorá nevű jeruzsálemi ortodox jesivában szerezte rabbidiplomáját. A rasszizmus és a társadalmi osztályok között megnyilvánuló különbségek ellen régóta küzdő rabbi számára fontos szempont, hogy a hatalmas ország belsejéből, nehéz körülmények közül származó bnéj ánuszim számára megnyissa az ajtót a nagyváros, Sao Paulo felé, és lehetőséget nyújtson arra, hogy a város nagy és pezsgő zsidó közösségének tagjaival találkozzanak. A tábor résztvevői gyakran lenyűgözik a zsidó közösség tagjait folyékony hébertudásukkal és azzal, hogy egész oldalakat tudnak idézni a zsidó bibliából.

A bnéj ánuszim, más néven conversók, vagy marranók egyre nagyobb számban találnak rá zsidó gyökereikre. A közösségek meglehetősen elkülönülten éltek évszázadokon át, ám a vegyesházasságok miatt a legtöbb esetben be kell térniük, ha a zsidó közösség tagjaiként, vallásos életet szeretnének élni.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287