A városvezetés nem engedélyezte annak a kiállításnak a megnyitását, mely a híres montreali műkereskedőnek, Max Sternnek állított volna emléket. Feltételezések szerint a polgármester a kártérítéseket ellenzők nyomására hozta meg döntését.

A düsseldorfi városi múzeumban már három éve folynak az előkészületek a “Max Stern – Düsseldorfból Montrealba” című kiállítás előkészületei, melyet a jövő év februárjában szerettek volna megnyitni. A tervek szerint a kiállítás anyagát később Izraelben és Montrealban is megtekinthették volna az érdeklődők.

A városháza által kiadott hivatalos közleményben az áll, hogy a “kárpótlás iránti jelentős németországi érdeklődés” miatt nem nyithatja meg kapuit a tárlat. A Szociáldemokrata Párt színeiben megválasztott polgármester, Thomas Geisel a kiállítás helyett egy Max Stern életével foglalkozó konferenciát akar megrendezni.

“Vannak olyan, igen nagy befolyással bíró emberek Németországban, akik nem akarják, hogy műkincseket szolgáltassanak vissza eredeti, zsidó tulajdonosaiknak. Ebben része van az antiszemitizmusnak is. Arra azonban senki sem számított, hogy Düsseldorf polgármestere meghajlik a rá nehezedő nyomás alatt.” – mondta Frank Chalk, a montreali Concordia Egyetem professzora.

Max Stern 1934-ben vette át apja düsseldorfi galériáját, amit addig működtetett, amíg a náci kormány meg nem tiltotta, hogy zsidók műkereskedéssel foglalkozzanak. A nácik később ki is fosztották a galériát, és több száz műtárgynak veszett nyoma.

Max Stern ekkor Angliába vándorolt, de a háború kitörésekor német állampolgársága miatt két éven keresztül a Man-szigeten tartották fogva egy internálótáborban. Végül Kanadába vándorolhatott, és Montrealban megalapította a híressé vált Dominion Galériát. Stern rendkívül sokat jótékonykodott, elsősorban kanadai múzeumokat és oktatási intézményeket támogatott. Életműve elismeréseképpen a Concordia Egyetem 1985-ben díszdoktorává avatta.

A műkereskedő 1987-ben halt meg. Ezt követően indult el a montreali Concordia és McGill Egyetem, illetve a jeruzsálemi Héber Egyetem közös programjaként a Max Stern Művészeti Kárpótlási Projekt, mely a nácik által elrabolt, egykor zsidók tulajdonában lévő műtárgyakat kutatja fel. A program működéséhez Stern hagyatéka biztosítja a pénzügyi alapot. Eddig 16 műkincset találtak meg és szolgáltattak vissza eredeti tulajdonosának, vagy az örökösöknek, és több száz egyéb esetben folytatnak kutatást.

“Rendkívül nehéz megértenünk e döntés indokait. Semmi értelme sincs.” – mondta a projekt vezetője, Clarence Epstein.

zsido.com

Forrás: Arutz7