Az amerikai elnök a rabbi otthonában elkövetett késeléses merényletre reagált. 

Donald Trump leszögezte, hogy a Hanuka ünnepének hetedik éjszakáján elkövetett antiszemita támadás “rémséges” volt.  “Valamennyiünknek össze kell fognunk” – hangsúlyozta, és kiemelte az antiszemitizmus elleni közös harc fontosságát. Az elnök gyors és teljes felépülést kívánt a támadásban megsebesült áldozatoknak.

Mint arról beszámoltunk, a New Yorktól mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen. Az afroamerikai merénylőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták.

Andrew Cuomo az állam kormányzója “belföldi terrorizmusnak” minősítette a támadást. Az elmúlt hetekben New Yorkban és New Jerseyben több támadást követtek el zsidó vallású emberek ellen. Decemberben Jersey City egyik kóser boltjában lőttek le három embert, a héten pedig hét esetben sértegettek, vagy vertek meg zsidókat.

Szombaton Bill de Blasio, New York polgármestere be is jelentette, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol jelentős lélekszámú zsidó közösség él. New York Brooklyn negyedében az Őrangyalok (The Guardian Angels) nevű fegyvertelen civil szervezet tagjai vasárnap délután megkezdték a járőrözést.

A csoport alapítója, Curtis Sliwa, az NBC televíziónak elmondta, hogy éjjel-nappal járőröznek, elsősorban Brooklynban, de ha szükséges, New York más negyedeiben is. Elmondta azt is: meggyőződése szerint csoportjuk tevékenységének köszönhetően abbamaradnak az antiszemita támadások.

“Piros sapkánkkal és piros szatén dzsekinkkel nagyon is jól láthatóak vagyunk, így elrettenthetjük azokat, akik támadásokat terveznek” – fogalmazott Sliwa.

MTI/zsido.com