Megoldódott az a konfliktus, amit Netanjahu tévesen idézett kijelentése váltott ki Lengyelország és Izrael között.

Varsó tisztázottnak tartja a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek tulajdonított,  lengyel-izraeli diplomáciai csörtét kiváltó sajtóidézet ügyét – így nyilatkozott szombaton a lengyel közszolgálati rádióban Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője.

A vitát a varsói látogatáson tartózkodó Netanjahunak csütörtökön tett nyilatkozata váltotta ki, amit az izraeli sajtóban pontatlanul idéztek. A Jerusalem Post izraeli lap nyomán a sajtó arról számolt be, hogy Netanjahu szerint „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Dworczyk a rádióinterjú során felidézte: az eset miatt péntek délelőtt bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét. Azt kérték, hogy az izraeli fél „egyértelműen fogaljon állást” Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán.

„Ennek nyomán Netanjahu miniszterelnök hivatala  egy nyilatkozatban megmagyarázta az ügyet, cáfolva a Jerusalem Post által közölt információt” – utalt Dworczyk az izraeli miniszterelnöki hivatal által péntek délután kiadott dokumentumra.

Netanjahu ugyanis egyes lengyelekről és nem a lengyelekről beszélt, főleg nem a lengyel nemzetről vagy államról. A hivatalos izraeli állásfoglalásban is az áll: a sajtó Netanjahu  „félreértett kijelentését” közölte, „a ferdítést okozó újságíró helyesbítette azt”.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a sajtóidézet által kiváltott  vita megoldódott-e, Dworczyk leszögezte: „az ügy ezzel tisztázódott”.

Az eset miatt Varsó részéről rövid időre felmerült, hogy lengyelországi helyszínt biztosítanának a visegrádi kormányfők jövő heti, eredetileg Izrael részvételével, Jeruzsálembe tervezett csúcstalálkozójának. Pénteken a varsói külügyminisztériumi sajtóértekezleten elhangzott: ez ügyben „semmilyen új döntés nem született”, azaz Jeruzsálemben rendezik meg a találkozót.

zsido.com