Az antiszemitizmus elleni küzdelemben vállalt szerepéért kapott kitüntetést egy szaúdi vallási vezető.

Dr. Muhammad al-Issza sejk kapta a Harcolj az Antiszemitizmus Ellen Mozgalom díját a gyűlölet és a holokauszttagadás elleni fellépése miatt. A sejk, aki egyben a Muszlim Világszövetség főtitkári tisztségét is betölti, az első olyan muszlim vallási vezető, aki megkapta ezt az elismerést. Al-Issza sejk „Hogyan tudnak muszlimok és zsidók együtt küzdeni az antiszemitizmus ellen?” címmel előadást is tartott a ceremónián, igaz a járvány miatt nem személyesen, hanem videóközvetítés segítségével, Szaúd-Arábiából.

„Bár a zsidók és a muszlimok évszázadokon keresztül békésen éltek együtt, sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben eltávolodtak egymástól. Újjá kell építenünk a hidakat, fel kell újítanunk a párbeszédet és kapcsolatot kell teremtenünk közösségeink között. Amióta átvettem a Muszlim Világszövetség vezetését, a legfőbb feladatomnak a gyűlölet és az erőszak elleni küzdelmet tekintem” – jelentette ki.

A sejk felemelte szavát a holokauszttagadás ellen is, mely gyökeret vert egyes muszlim közösségekben. „Még mindig akadnak olyanok, akik megpróbálják meghamisítani a történelmet, aki azt állítják, hogy a holokauszt, az emberiség történelmének legszörnyűbb bűne, csupán egy kitaláció. Ellent kell mondanunk ezeknek az embereknek, függetlenül attól, hogy kik ők vagy honnan jöttek. Az iszlám valódi tanítása elítél minden olyan próbálkozást, mely a holokauszt szörnyűségeit tagadja vagy kisebbíti. Ez a lehető legnagyobb támadás az áldozatok méltósága ellen” – mondta Al-issza.

A sejk, akit a muszlim világ egyik legnyitottabb vezetőjeként tartanak számon, idén januárban a Muszlim Világszövetség küldöttsége élén ellátogatott az auschwitzi koncentrációs táborba és fejet hajtott az áldozatok előtt.

zsido.com

Forrás: Ynet