40 izraeli katonatiszt vett részt egy különleges programon Ukrajnában az úgynevezett Mahut Project szervezésében.

Az izraeli hadsereg (IDF) legkülönbözőbb egységeiből való tisztek térnek vissza oda, ahonnan őseik elvándoroltak, hogy így találjanak kapcsolatot a gyökereikkel. Korábban jártak csoportok Lettországban és Litvániában is – derül ki a jewishnews.timesofisrael.com beszámolójából.

Olyan helyeket keresnek fel, amelyek a zsidóság szempontjából fontosak, jelentősek. Megemlékeztek a holokauszt áldozatairól és találkoztak a ma ott élő zsidó közösségek tagjaival is. A Mahut célja a katonák zsidó identitásának megerősítése, a kapcsolat ápolása az orosz nyelvű diaszpórával. A tapasztalataikat aztán arra használják, hogy Izraelben és aztán akár a hadseregben is segítség az új bevándorlókat a beilleszkedésben, a szolgálatban – olvasható a cikkben.

Mika Goldstein alezredes, aki a küldöttségért felel, azt mondta: ez a „tanulás útja”, szellemi, tudományos és érzelmi értelemben is. A Mahutot támogató Genesis Philanthropy Group egyik vezetője Natalie Shnaiderman szerint fontos a közvetlen kapcsolat a diaszpórában élő zsidósággal és büszkék az IDF-el való partnerségre ebben az egyedülálló projektben.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com

Megszakítás