Hamarosan a jeruzsálemi diákok által fejlesztett quadcopter válhat a földalatti terrorizmus elleni harc egyik leghatékonyabb eszközévé.

A Jerusalem College of Technology – Lev Academic Center (JCT) hallgatói komoly fejlesztői munkával járulhatnak hozzá az izraeli területek alatt kiépített Hamasz-alagutak felderítéséhez, melyek eddig közvetlen veszélyt jelentettek a civil lakosokra – írta az Arutz Sheva. A kamerával felszerelhető eszköz nagyon hasonló az eddig is mindenki számára elérhető quadropterekhez, azonban egyedi technikájával alkalmassá válik a terroralagutak felderítésére is.

„A technikai kihívás összetett, mert a földalatti alagutakban nincs megfelelő rádiójel és amúgy sem egyszerű irányítani egy drónt” – mondta a közel 4500 dolláros projektben részt vevő két hallgató, Dan Ben-Simhon és Yossi Yitzhak. „Az ötlet az volt, hogy üzembiztos legyen. Olyan, amit bármelyik átlagos ember képes reptetni még a nehezebb területeken is” – magyarázták.quadropter_2

És habár az izraeli hadsereg eredetileg arra kérte fel a JCT diákjait, hogy a katonák számára járhatatlan területek felderítésében segítsék őket egy eszköz fejlesztésével, az nem csak a terroralagutak, hanem például a méreganyagok és gázok borította szennyvíz hálózatok, vagy földrengés sújtotta, omladozó épületek felderítésére is alkalmas.

„A technikai előnyök nemcsak az olyan nagy projektekben jelennek meg, mint amilyen a Vaskupola, hanem a kicsi és viszonylag olcsó projektekben is, amik szintén óriási haszonnal járnak és az emberi élet védelmét szolgálják” – mondta Chaim Sukenik, a JCT professzora. „Nagy örömmel veszünk részt a gövetkező generáció mérnökeinek képzésében, és ezáltal országunk védelmében” – tette hozzá.

zsido.com

Megszakítás