Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A Deutsche Bank kutatása szerint jelenleg az izraeli új sékel a második legerősebb valuta a világon. Az első helyet a kínai jüan szerezte meg. Dr. Gautam Kalani, a Deutsche Bank külföldi valutákkal foglalkozó stratégiai elemzője szerint a sékel 6.1%-kal erősödött Izrael legfőbb kereskedelmi partnereinek fizetőeszközeihez, az angol fonthoz, az amerikai dollárhoz, a japán jenhez és az euróhoz képest. Az izraeli gazdaság egésze remek állapotban van, folyamatos a bővülés, elhanyagolható az infláció és tartósan alacsony a munkanélküliség. A jó eredmények különösen nagy jelentőségűek, ha figyelembe vesszük a hatalmas katonai és biztonsági kiadásokat és a viszonylagos elszigeteltséget is.

Szíriából érkező drónt semmisített meg az izraeli légvédelem szombat délelőtt

A hadsereg az észak-izraeli Cfát városa mellől indított Patriot légvédelmi rakétát, és vadászrepülőket rendeltek a térségbe. Avigdor Lieberman védelmi miniszter kijelentette: „Izrael Állam minden, szuverenitását megsértő próbálkozást nagyon komolyan vesz, és minden provokációt keményen megtorol. Minden felénk kilőtt rakétáért és minden, szuverenitásunkat sértő cselekedetért a szíriai kormányt tesszük felelőssé. Nem engedjük a siíta szövetségnek, hogy az ellenünk irányuló tevékenységéhez Szíriát használja előretolt állásként. A drón információt próbált gyűjteni, feltehetően a szír kormány megbízásából. Ez összefüggésben állhat azzal a hírrel, mely szerint Irán elsősorban hírszerzéssel foglalkozó katonai bázist hozott létre Damaszkusz közelében, mindössze 50 km-re az izraeli határtól. Az elmúlt évben többször hatoltak ellenséges drónok az izraeli légtérbe, elsősorban Libanonból, a Hezbollah uralta térségből. Az izraeli hadsereg mindegyiket megsemmisítette.

Üzembe helyezték a világ első, újszülötteket vizsgáló MRI-készülékét

A képalkotó berendezést a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház intenzív újszülött osztályán használják. A készülék alvás közben vizsgálja a csecsemőket, így nincs szükség mesterséges altatásra. Az MRI különösen nagy segítséget jelent a koraszülöttek diagnosztizálásánál, használatával az orvosok és a szülők is pontosan megismerhetik a gyermek állapotát. A csecsemők speciális igényeinek figyelembevételével kialakított MRI-ben inkubátorhoz hasonló, ideális környezetet képesek kialakítani, mely nem veszélyezteti a gyermekek egészségét és a vizsgálat a korábbiakhoz képest csupán fele annyi időt vesz igénybe. A készülék kiválthatja a többszöri ultrahangos vizsgálatot, mely kevésbé pontos képet nyújt. A készüléket a Sohámban működő Aspect Imaging cég fejlesztette ki, és ingyen bocsájtotta a kórház részére, mely az egészségügyi minisztérium engedélyével kezdte el a teszt üzemmódot. A cég azért ezt az egészségügyi intézményt választotta, mert a Sááréj Cedekben, és a hozzá tartozó Bikur Cholim kórházban születik a legtöbb gyermek évente a világon, összesen 22 000.

Fellépnek a poligámia ellen

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter többnejűség-ellenes program beindítását jelentette be. Bár Izraelben 1977-től tilos a poligámia, a hatóságok szemet hunynak a muszlim közösségben bevett gyakorlat felett. A Korán négy feleséget engedélyez egy férfi számára. Elsősorban a tradicionális beduin településeken gyakori jelenségről van szó, ahol becslések szerint a férfiak 40 százaléka él több feleséggel. Inszáf Abu Sáreb, egy arab családokat segítő civil szervezet vezetője elmondta, hogy a poligámia rettenetes hatással van a feleségekre és a gyerekekre is. „Az ilyen családban élő nők jelentős része szorul pszichológiai kezelésre és gyógyszerekre. Nem ritka körükben az öngyilkosság sem. A gyerekek is szenvednek, mivel az apjuk nem foglalkozik velük eleget. További probléma, hogy a férj sokszor képtelen előteremteni az egyre bővülő család ellátásához szükséges anyagiakat, és gyakran ételre és gyógyszerekre sem jut elég pénz.” – mondta Sáreb.

Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt az arab társadalomban. Ámá Abu Toum, a Beer Sevához közeli beduin település, Szegev Sálom egyik közösségi aktivistája „igazságtalannak, iszlámellenesnek és rasszistának” tartja a törvény betartatására irányuló próbálkozást, és egyedüli céljának az arab populáció növekedési ütemének csökkentését látja.

 Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint erről szó sincs, a törvény a beduin nők jogait és az ország demokratikus alapértékeit védi. „A poligámia gyermekek elhanyagolását, nők elleni erőszakot, elszegényedést és egészségtelen családi viszonyokat eredményez.” – áll a közleményben.

Sáked elmondta azt is, hogy a rendőrségnek csupán részfeladatot szán a programban, melyben közreműködik az Oktatási, a Munkaügyi és az Egészségügyi Minisztérium is. Azt kívánják elérni, hogy a poligámia káros hatásairól már a tankönyvekben is szó essen, a beduin nők számára több álláslehetőség nyíljon meg, és a többnejűségen élő családok több segítséget kapjanak a szociális szolgálatoktól.