A brit miniszterelnök több millió dolláros támogatást ígért zsidó iskolák és zsinagógák védelmére.

A brit kormányfő közel 15 millió dolláros pénzügyi alap biztosítására tett ígéretet szerdán egy zsidó szervezet, a Közösségi Biztonsági Társulás (CST) éves találkozóján „erre az évre és mindaddig, amíg szükség lesz rá”.

Jelenleg a zsidó oktatási intézmények 3 millió dolláros támogatást kapnak a szigetországban. Az újonnan felajánlott összeget az alkalmazott biztonsági erők, valamint más, a zsidó iskolák és zsinagógák védelmének megerősítéséhez szükséges intézkedésekre fordítják majd.

Beszédében David Cameron megfogadta, hogy kormánya minden rendelkezésére álló eszközt biztosítani fog a zsidóság védelme érdekében.

„Ha a zsidó közösség nem érzi magát biztonságban, akkor az egész nemzeti egységünk sérül. Nem csupán arról az óriási hozzájárulásról van szó, amit a társadalmunk irányába tanúsítanak – ennél sokkal mélyebb a kérdés. Az intézményeink életerejét és demokráciánk egészségét mutatja, ha a zsidó közösség biztonságban érzi itt magát és virágzik” – mondta.

Ezzel egyidejűleg Hollandiában 21 ezer dolláros támogatást nyújtott át a Keresztények Izraelért nevű szervezet két holland zsidó iskola védelmének megerősítésére.

Az összeg átadásának pillanatában Binyomin Jacobs, holland főrabbi úgy fogalmazott, hogy „az adomány segíteni fog abban, hogy a diákoknak megmutassák: nemcsak ellenségek várnak rájuk odakint, hanem olyan barátok is, mint az Izrael-barát keresztények”.

Kép forrása: http://www.timesofisrael.com/ahead-of-historic-vote-many-scottish-jews-wary-of-independence/