Használt ruha, amit senki nem akarna viselni.

Egy átlagos Long Island-i garázsvásár kacatjai között kotorászott Jillian Eisman, amikor hirtelen megfagyott benne a vér. Egy kabát került a kezébe, egy csíkos ruhadarab, egy szörnyű időszak emléke.

A kabátot egykor a dachaui koncentrációs tábor egyik rabja viselte. „Pontosan tudtam mit találtam, már azelőtt, hogy a számot megláttam rajta” – mondta Eisman, aki 2, azaz kettő dollárért meg is vásárolta a ruhadarabot. A relikviát azóta a Kupferberg Holokauszt Központnak adományozta, ami New Yorkban található – írja a haaretz.com

A központ kurátorai felkutatták a kabát viselőjének történetét. Egy tizenéves fiúé volt a ruha, aki rabszolgaként dolgozott a lőszergyártásban, 4 éven keresztül. A háború után Amerikába ment, szinte semmit nem mesélt a gyerekeinek a történtekről és a kabátról. Benzion Peresecki – aki az USA-ban Ben Peres néven élt – megőrzött rabruháját a lánya találta meg évekkel az apja halála után. 13 éves volt, amikor édesapja meghalt, csak annyit tudott, hogy holokauszt túlélő volt. Bátyja 15 éves volt, de neki sem mesélt sokat, szerinte azért, hogy megvédje őket ettől a szörnyű történettől.

A történészek szerint nagyon ritka, hogy ilyen ruhadarab előkerül, hiszen szinte mindig elégették közegészségügyi okokból a táborok felszabadítása után.

Kép: haaretz.com